Lumea-n palmă | Audiere fierbinte în Congresul SUA, proteste continue în Israel și o condamnare politică în India

24 martie 2023, 11:27Cristian Bolotnicov

Lumea-n palmă | Audiere fierbinte în Congresul SUA, proteste continue în Israel și o condamnare politică în India

Presa internațională scrie la unison despre faptul că șeful TikTok-ului a fost pus la zid în cadrul audierilor din cadrul Congresului SUA. Protestele continuă în Israel, unde guvernul nu renunță la controversata reformă, în timp ce în India, liderul opoziției a fost condamnat.

Iată rezumatul ediției:

Șeful TikTok-ului a apărut pentru prima dată în fața Congresului SUA, unde a fost audiat de membrii Comisiei Energie și Comerț.

În Israel, protestele continuă, în condițiile în care guvernul refuză să renunțe la controversata reformă a justiției.

Liderul opoziției indiene a fost condamnat pentru defăimarea premierului Narendra Modi, fiind eliberat pe cauțiune.

Audierea fierbinte

Publicitate

Presa americană scrie despre o rară demonstrație bipartizană în Congresul divizat al SUA, afișată la audierea șefului TikTok. A ieșit în evidență tonul contradictoriu care contrastează puternic cu audierile șefilor companiilor din domeniul social media, bazate în SUA, notează The New York Times.

The Economist publică un explainer în care oferă mai multe detalii despre șeful TikTok, Shou Zi Chew. Absolvent al London College și Harvard Business School, a făcut un stagiu la Facebook și a condus o divizie a companiei Xiaomi înainte de a intra în ByteDance, compania ce a creat TikTok.

The Washington Post constată totuși că membrii Congresului nu au oferit vreo dovadă clară care ar demonstra că activitatea TikTok afectează securitatea națională a SUA, pe care o acuză de legături cu China și Partidul Comunist de la Beijing.

Proteste continue în Israel

În Israel, premierul Netanyahu bifează o nouă victorie după ce Knesset-ul a trecut în prima lectură o lege care l-ar proteja de acuzațiile de corupție, din moment ce procurorul general nu mai are puterea de a-l declara incompatibil pentru funcția de șef al Guvernului, notează The Guardian.

Opoziția a condamnat noile prevederi și a anunțat că o va contesta la Curtea Supremă, instituția care este vizată în principal de reforma justiției, acuzată că ar împiedica deliberat guvernarea, scrie CNN.

Condamnare politică?

BBC transmite că liderul opoziției indiene, Rahul Gandhi a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru defăimarea premierului Narendra Modi. Acesta a fost eliberat pe cauțiune, însă vestea a trezit unele îngrijorări privind democrația indiană. Anterior, chiar sediul BBC a fost percheziționat de Poliție, după ce anunțase că va difuza un documentar despre premierul indian.

Reuters notează că hotărârea a fost pronunțată de un tribunal de magistrați din orașul Surat, situat în statul natal al lui Modi, Gujarat. Cazul a fost intentat de un deputat din Gujarat din partea Partidului Bharatiya Janata (BJP) al lui Modi.

Time menționează că acest caz vine cu câteva săptămâni înainte de alegerile parlamentare care vor avea loc la nivel național.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal