Moldova, prezentă în ultima declarație a Consiliului European. Liderii UE cer Comisiei să elaboreze un nou pachet de sprijin

Republica Moldova este menționată în ultima declarație publicată în urma summitului Consiliului European din 23 martie, la care a participat și secretarul general al ONU, Antonio Guterres. 24 martie 2023, 21:20Cristian Bolotnicov

Moldova, prezentă în ultima declarație a Consiliului European. Liderii UE cer Comisiei să elaboreze un nou pachet de sprijin
Uniunea Europeană va continua să ofere tot sprijinul relevant Republicii Moldova, inclusiv pentru a consolida rezistența, securitatea, stabilitatea, economia și aprovizionarea cu energie a țării în fața activităților destabilizatoare ale actorilor externi, precum și pentru a o sprijini în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Consiliul European invită Comisia să prezinte un pachet de sprijin înainte de următoarea sa reuniune.

Autor: Declarația Consiliului European din 24 martie 2023

Anterior, în cursul discursului de la începutul summitului, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola a făcut reiterat apelul pentru continuarea sprijinului oferit țării noastre, alături de Georgia.

Publicitate
Uniunea Europeană ar trebui să continue să ofere sprijin practic, economic și politic Republicii Moldova, care se opune cu fermitate încercărilor Rusiei de a o submina, precum și forțelor democratice din Georgia și Belarus.

Autor: Roberta Metsola, președinta Parlamentului European

La Chișinău, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a transmis că salută concluziile Consiliului European, care reafirmă sprijinul continuu al Uniunii Europene pentru țara noastră în procesul de aderare la marea familie europeană.

Suntem recunoscători pentru angajamentul UE de a consolida rezistența, securitatea, stabilitatea, economia și securitatea energetică a Republicii Moldova, în special în contextul încercărilor unor actori externi de a destabiliza țara noastră. Republica Moldova este pe deplin angajată în calea sa de aderare la Uniunea Europeană și apreciem sprijinul UE în acest sens.

Autor: Comunicatul MAEIE din 24 martie 2023

Președintele României, Klaus Iohannis a anunțat că Uniunea Europeană va acorda noi ajutoare pentru autoritățile de la Chișinău. În cadrul unei conferințe de presă susținute joi, 23 martie, la Bruxelles, șeful statului român a transmis că „este inadmisibil să lăsăm Moldova pradă unor dezinformări, unor atacuri hibride și unor amenințări verbale din partea Rusiei”.

Amintim că, oligarhii implicați în „încercările de destabilizare” din Republica Moldova și Georgia ar putea fi sancționați de Uniunea Europeană. Măsura e solicitată de mai mulți miniștri de externe din UE, printre care și al României, pe fondul unor temeri tot mai legate de amestecul Rusiei, nota la 20 martie, Politico.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal