O să mai cumpărăm sau ne dezicem complet de gazul rusesc pentru malul drept al Nistrului? Victor Parlicov: Nu putem spune acum „NU categoric” (VIDEO)

O să mai cumpărăm sau ne dezicem complet de gazul rusesc pentru malul drept al Nistrului? Victor Parlicov: Nu putem spune acum „NU categoric” (VIDEO)

„Cred că e prematur să zicem acum că nu vom cumpăra gaze de la Gazprom pentru malul drept al Nistrului niciodată”. Aceasta este declarația ministrului Energiei , Victor Parlicov, la emisiunea DESCIFRAT la AGORA. Ministrul afirmă că există o serie de factori economici și politici care trebuie luați în calcul - diferențele de preț și ajutoarele de la partenerii externi ca UE, România și SUA.

Irina Soltan

Ministrul Energiei, Victor Parlicov a fost întrebat în cadrul emisiunii care sunt viziunile Ministerului Energiei în viitorul apropiat privind achizițiile de gaze naturale de pe piața Federației Ruse, în contractul cu Gazprom.

În răspuns, ministrul Victor Parlicov a remarcat că în acest sezon rece al anului, R. Moldova a reuțit să achiziționeaze gaze naturale de pe piețele europene la preț mai mic decât am fi cumpărat de la Gazprom.

Parlicov spune că, în cazul în care gazul rusesc va ajunge mai ieftin decât celelalte oferte, atunci situația se va examina punctual pe circumstanțe.

Publicitate
Sunt niște factori. Dar dacă într-adevăr o să ajungem în situația când gazul de la Gazprom o să fie de 10 ori mai ieftin? E una dacă ne alipim sancțiunilor. Dacă nu ne alipim - e alta. Cred că e prematur să zicem acum că nu vom cumpăra gaze de la Gazprom pentru malul drept al Nistrului niciodată. Vom lua deciziile la momentul potrivit. [...] Dacă am avea gaze cu 300-500 de dolari mai ieftine decât gazul pe piața spot, atunci să vorbim cu cetățenii - ar fi gata sau nu să-l plătească? Eu nu spun „NU categoric”, dar trebuie să luăm în calcul toți factorii, inclusiv cei politici.

Autor: Ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Victor Parlicov a mai remarcat un aspect. Și anume - ajutorul extern, de la partenerii precum UE și SUA, pentru compensații la consumul de energie în perioada rece a anului din partea populației.

Toată lumea ne-a ajutat. O parte din aceasta era pentru a da compensații la cei care erau mai vulnerabili ca să-și achite facturile. Întrebarea este: Oamenii aceștia care iau decizii să dea banii plătitorilor de taxe din UE, SUA, să-i dea în R. Moldova, ei trebuie să explice aceste decizii electoratului lor. Și e greu să le explici „vrem să ajutăm săracii moldoveni pentru că ei nu au cu ce plăti gazul Gazpromului”. Nu sună chiar convingător.

Autor: Ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal