Parlicov: „Dacă cumpărăm gaze mai ieftin nu înseamnă că imediat va scădea tariful”. Iată explicația fostului șef ANRE (VIDEO)

Parlicov: „Dacă cumpărăm gaze mai ieftin nu înseamnă că imediat va scădea tariful”. Iată explicația fostului șef ANRE (VIDEO)

Ministrul energiei, Victor Parlicov a declarat că nu ne putem aștepta la o scădere la tarifurile la gazele naturale în timpul apropiat. Potrivit ministrului, acestea depinde de media anuală, iar așa cum în lunile de vară se consumă mai puțin, Agenția Națională pentru Reglementare în energetică nu poate stabili imediat un tarif redus pentru consumatorii finali. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii DESCIFRAT.

Baciu Ana

„Nu înseamnă că dacă noi începem a procura mâine gaze la prețul de 400-500-600 de euro vor scade tarifele. Haideți să fim realiști. Eu înțeleg că pentru oameni contează tarifele, dar tarifele sunt influențate de câțiva factori. Cea mai mare parte din consumul de gaze este în primul trimestru, cred că o bună parte din volumele care le vom consuma pe parcursul anului 2023 deja se vor consuma până la sfârșitul lunii martie. Respectiv influența lunilor de vară când se consumă puțin și anii aceștia când tarifele sunt mai mari și se consuma și mai puțin, aceste volume vor influența relativ slab media costului gazului pe tot anul” a spus Parlicov.

Respectiv, potrivit ministrului, ANRE nu stabilește tariful la gaze pentru luna curentă, dar se face un calcul mediu anual.

„Media anuală depinde foarte mult de volumele de vară care sunt volume relativ mici. De asta eu sunt extrem de atent în a crea așteptări cu privire la reducerea bruscă a tarifelor la gaze. Noi cu certitudine va trebui să consumăm treptat stocurile pe care le avem. Noi avem o viziune în privința cum vom face ca aceste stocuri să dea minim impact asupra consumatorilor în comparație cu prețurile pe care le-am fi avut de la Gazprom, dar asta nu presupune că imediat vor scade tarifele haideți să ajungem să vedem tranzacțiile, prețurile care real putem să le obținem”.

Ministrul energiei a promis că identifică resurse și că vom intra și vom achiziționa gaze de pe piața europeană pentru a beneficia de această conjunctură favorabilă, lucru care însă nu neapărat se va reflecta într-o reducere a tarifelor. 

Precizăm că, în luna martie, prețul de achiziție a gazelor naturale furnizate de Gazprom către Republica Moldova, ținând cont de puterea calorifică, este de 1.011,73 dolari pentru o mie de metri cubi.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal