Fost ofițer CIA: Putin încearcă, prin serviciile sale de informații, să o elimine pe Maia Sandu

Fost ofițer CIA: Putin încearcă, prin serviciile sale de informații, să o elimine pe Maia Sandu

Un fost ofițer al CIA a vorbit într-un interviu pentru Adevărul despre importanța strategică a României și a Republicii Moldova în regiunea Europei de Est, în contextul conflictului din Ucraina și al ambițiilor lui Vladimir Putin. James L. Olson a avertizat că Moldova este o „țară cu un risc extrem” și că „Putin încearcă prin serviciile sale de informații să o elimine pe președinta Maia Sandu”. 

Zagnat Elena

Conform spuselor lui Olson, Putin își dorește să-și consolideze controlul asupra estului Ucrainei și să preia controlul asupra Moldovei.

Republica Moldova este o țară cu risc extrem. Dacă războiul nu se termină printr-o înlăturare a lui Putin, acesta se poate ușor extinde. Cunoaștem ambițiile regionale ale lui Putin. Își dorea să consolideze controlul asupra estului Ucrainei, să pună mâna pe toată coasta ucraineană a Mării Negre și să preia controlul asupra Moldovei. Pentru că Moldova e o țintă. 

Autor: James L. Olson, fost ofițer CIA

Publicitate

Olsen declară că Vladimir Putin ar încerca să o elimine de la putere pe Maia Sandu. 

Putin vrea Moldova, are o puternică bază de operații în Transnistria. Ar putea folosi Transnistria ca să atace militar Moldova. Putin încearcă, prin serviciile sale de informații, să o elimine pe Maia Sandu. Și gândiți-vă ce s-ar putea întâmpla dacă va face asta. Putin are deja un „președinte-marionetă” în Belarus, pe Lukașenko. Dacă va pune mâna pe Moldova, Putin va înconjura 77% din Ucraina. Iar lumea trebuie să conștientizeze că Republica Moldova este într-un mare risc. Rușii i-au spus deja președintei Maia Sandu că dacă Moldova se va uni cu România sau se va alătura NATO poate avea aceeași soartă ca Ucraina. Însă planul lui Putin legat de Moldova a fost amânat din cauza problemelor mari pe care le are privind războiul din Ucraina. Însă în mod cert planul pe termen lung al lui Putin include încercuirea Ucrainei. Și asta înseamnă clar că Putin vrea Moldova. 

Autor: James L. Olson, fost ofițer CIA

Olsen a mai declarat că eliminarea lui Putin pare tot mai probabilă, în contextul în care mulți ruși încep să își piardă încrederea în liderul lor. Fostul ofițer CIA spune că există un curent din ce în ce mai puternic de opoziție împotriva lui Putin, atât în rândul armatei, cât și în cel al serviciilor de informații și al oligarhilor. Potrivit lui, oamenii încep să realizeze că Putin nu mai reprezintă o opțiune viabilă pentru viitorul Rusiei, iar situația din Ucraina, unde războiul continuă să facă victime, nu face decât să sublinieze această realitate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal