Putin promite să desfășoare arme nucleare în Belarus și declară că Rusia va avea de trei ori mai multe tancuri decât Ucraina. Reacția Kievului

Putin promite să desfășoare arme nucleare în Belarus și declară că Rusia va avea de trei ori mai multe tancuri decât Ucraina. Reacția Kievului

Într-un interviu difuzat la postul de televiziune Rossia 24, liderul de la Kremlin a confirmat planurile sale de a dezvolta puterea militară a țării, subliniind faptul că Rusia va avea de trei ori mai multe tancuri decât Forțele Armate ale Ucrainei și de zece ori mai multe avioane. Președintele Rusiei a subliniat, de asemenea, intenția sa de a desfășura arme nucleare tactice în Belarus, ceea ce a atras imediat atenția și preocuparea Kievului. Putin a afirmat că pe 1 iulie va fi finalizată construcția unui depozit pentru arme nucleare tactice în Belarus.

Zagnat Elena

Alexander Lukașenko a ridicat de mult timp problema desfășurării de arme nucleare tactice în Belarus. SUA fac acest lucru de zeci de ani, au desfășurat arme nucleare tactice la aliații lor cu mult timp în urmă. Noi vom face același lucru. 10 avioane ale forțelor aeriene belaruse sunt pregătite să folosească acest tip de arme. Am transferat complexele Iskander în Belarus, care pot fi, de asemenea, un transportor. La 1 iulie vom finaliza construcția unui depozit pentru arme nucleare tactice în Belarus.

Autor: Vladimir Putin, președintele Federației Ruse

Publicitate

Putin a subliniat că Rusia va produce de trei ori mai multe muniții decât Ucraina, deși a recunoscut că nu poate evalua raționalitatea deciziilor luate de administrația militară la diferite niveluri. Cu toate acestea, Putin a afirmat că complexul militar-industrial al Rusiei se dezvoltă într-un ritm foarte rapid, ceea ce va permite țării să își crească puterea militară în mod semnificativ.

Nu vreau să evaluez raționalitatea deciziilor la diferite niveluri ale administrației militare. Știm că ministerul Apărării și Statul General Major trebuie să impună limite. Dar complexul militar-industrial al Rusiei se dezvoltă într-un ritm foarte ridicat, la care mulți nu se așteptau. Iar Rusia va produce de trei ori mai multă muniție decât ei. (...) Ei intenționează să trimită 420-440 de tancuri în Ucraina. Noi vom produce și moderniza peste 1.600 de tancuri. Numărul total de tancuri va fi de trei ori mai mare decât cel al AFU. În aviație, diferența este de 10 ori mai mare. Marea Britanie a promis că va furniza Ucrainei muniție cu uraniu. Noi avem sute de mii de astfel de obuze. Nu le folosim încă.

Autor: Vladimir Putin, președintele Federației Ruse

Pe de altă parte, șeful Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei a declarat că planurile Rusiei de a amplasa arme nucleare tactice în Belarus ar putea destabiliza această țară, despre care a spus că a fost luată ostatică de Moscova.

Alexei Danilov a numit intenția drept „un pas spre destabilizarea internă a țării”, adăugând că aceasta va crește nivelul de „percepție negativă și respingere publică” a Rusiei și a lui Putin în societatea bielorusă.

Aceasta ar putea fi prima dată de la mijlocul anilor '90 încoace când Rusia își bazează astfel de arme în afara țării. Putin a ținut să sublinieze însă că Rusia nu va transfera controlul armelor către Belarus.

Washingtonul, cealaltă superputere nucleară a lumii, a minimalizat îngrijorările legate de anunțul lui Putin și de eventualitatea în care Moscova va folosi arme nucleare în războiul din Ucraina.

Nu am văzut niciun motiv pentru a ne ajusta propria poziție nucleară strategică și nici indicii că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară. Rămânem angajați în apărarea colectivă a alianței NATO.

Autor: declarație pentru Reuters a unui înalt oficial american care și-a păstrat anonimatul

Oficialul a precizat că Rusia și Belarus discută de ceva timp despre transferul de arme nucleare. 

La 27 februarie 2022, în Belarus a avut loc un referendum în urma căruia au fost făcute modificări ale Constituției bieloruse, care au avut drept scop consolidarea puterii regimului lui Lukașenko. Printre modificări s-a numărat și permiterea găzduirii forțelor și armelor nucleare rusești în Belarus.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal