Ce se întâmplă în Israel? Cetățenii au anunțat o grevă generală. Zborurile de pe aeroportul Ben-Gurion au fost suspendate

Ce se întâmplă în Israel? Cetățenii au anunțat o grevă generală. Zborurile de pe aeroportul Ben-Gurion au fost suspendate

În Israel a fost anunțată o grevă generală pentru a protesta împotriva reformelor judiciare ale Guvernului lui Benjamin Netanyahu. Greva a dus imediat la suspendarea tuturor zborurilor de pe principalul aeroport internațional al țării, Ben-Gurion. Arnon Bar-David, șeful asociației sindicale Histadrut, a fost cel care a convocat greva. Lucrătorii de la aeroport au fost primii care au răspuns la apelul său, scrie BBC.

Baciu Ana

Cu o zi înainte, ministrul apărării, Job Gallant, a demisionat în semn de opoziție afirmând că reforma, care a provocat furia societății israeliene și a multor militari, afectează pregătirea de luptă a forțelor armate.

Mulți israelieni consideră că un Guvern dominat de partide de extremă dreapta și religioase, care încearcă să limiteze puterea Curții Supreme și să obțină o mai mare influență asupra procesului de numire a judecătorilor, pregătește terenul pentru transformarea democrației israeliene într-un regim autoritar.

Curtea Supremă are acum puterea de a bloca deciziile parlamentare dacă le consideră abuzive.

Duminică seara târziu, indignați de demisia ministrului apărării, israelienii s-au adunat pentru un protest în fața reședinței premierului Binyamin Netanyahu. Poliția și armata, venite în ajutorul lor, au folosit tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe protestatari.

Luni dimineață, președintele israelian Isaac Herzog s-a alăturat protestatarilor, lansând pe Twitter un apel la Guvern pentru ca acesta să renunțe la reforma care a provocat diviziuni.

„De dragul unității poporului Israelului, de dragul responsabilității, vă cer să opriți imediat acest proces legislativ. Ochii întregului popor al Israelului sunt ațintiți asupra dumneavoastră”, a scris președintele israelian.

Administrația americană și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea profundă cu privire la evoluțiile din Israel, făcând apel la părțile implicate să ajungă la un compromis.

„Amenințare la adresa securității Israelului”

Publicitate

În cadrul unei intervenții la televiziunea națională sâmbătă, Gallant a declarat că reforma judiciară propusă a provocat o falie uriașă în societate, precum și un sentiment de furie, durere și frustrare fără precedent, care s-a extins și la armată.

„Acest lucru reprezintă o amenințare clară, imediată și tangibilă la adresa securității statului”, a declarat fostul ministru al apărării, în prezent. El a adăugat că a refuzat să susțină inițiativa în forma sa actuală și a făcut apel la un dialog constructiv.

În urma acestei declarații, Netanyahu l-a convocat pe Gallant în biroul său și l-a informat personal că și-a pierdut încrederea în el și că Gallant nu mai poate conduce instituția apărării.

Unii membri ai partidului Likud, condus de Netanyahu, l-au susținut pe Gallant, în timp ce alții i-au cerut demisia.

Protestele au continuat în întreaga țară duminică seara. În Tel Aviv, manifestanții au blocat o arteră importantă.

Restricții asupra sistemului judiciar

Esența reformelor lui Netanyahu este de a priva sistemul judiciar de capacitatea de a influența deciziile organelor legislative și executive.

În Israel, Parlamentul este alcătuit dintr-o singură cameră. Până în prezent, Curtea Supremă a exercitat un control asupra acțiunilor Guvernului, blocând adoptarea legilor pe care le-a considerat ilegale.

Amendamentele propuse ar implica faptul că orice veto ar putea fi anulat printr-o majoritate parlamentară simplă de 61 de voturi.

Acest lucru înseamnă că coaliția de guvernare, care deține majoritatea locurilor în Knesset, ar putea adopta sau abroga orice lege fără obstacole.

Criticii legii spun că aceasta ar duce la instaurarea unei dictaturi în țară. Netanyahu, dimpotrivă, califică drept antidemocratică situația actuală, în care o instanță poate restricționa activitatea unui parlament ales de popor.

Liderul opoziției israeliene, Yair Lapid, a calificat demiterea lui Gallant drept un „nou prag de jos” în comportamentul guvernului.

„Netanyahu îl poate concedia pe Gallant, dar nu poate concedia realitatea și nici pe poporul israelian care este hotărât să se opună nebuniei coaliției”, a subliniat Lapid.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal