Guvernul dă start Reformei sistemului de servicii sociale. Finanțare din bugetul de stat, reformarea direcțiilor și salarii mai mari petru angajați, printre prioritățile imediate

Guvernul dă start Reformei sistemului de servicii sociale. Finanțare din bugetul de stat, reformarea direcțiilor și salarii mai mari petru angajați, printre prioritățile imediate

Guvernul dă start Reformei Sistemului de asistență socială „Restart”. Implementarea planului este prevăzută pentru trei ani, iar principalele priorități include reformarea directivilor raionale de asistență socială, schimbarea finanțării serviciilor din bugetul de stat, accesul uniform la servicii pentru beneficiarii din toată țara și un nou sistem de salarizare și calificare profesională pentru lucrătorii sociali. Anunțurile au fost făcute de ministrul Muncii, Alexei Buzu și președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun.

Irina Soltan

Observăm că sistemul este la limită și are nevoie de un restart adevărat. Sistemul nu este eficient în lupta cu sărăcia. Datele arată că fiecare al 4-lea copil din Moldova se află în sărăcie. Intervențiile sistemului reduc sărăcia copiilor cu doar 5%. Asta înseamnă că eficiența intervenție noastre nu este la fel de bună și trebuie să mărim impactul măsurilor socială.

Autor: Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu

La fel, ministrul a remarcat că sistemul necesită pregătire pentru procesul de integrare europeană.

Publicitate
Când vom avea un statut oficial de candidat, Moldova va fi beneficiară a fondurilor de preaderare. Experiența altor țări care sunt candidat sau aderă arată că dacă sistemul nu este pregătit de management și administrare a programelor mai complexe, atunci acest oportunități nu sunt valorificate pe deplin.

Autor: Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu

Prin reforma anunțată se țintește rezolvarea a 4 problemei de bază:

Managementul și planificarea neadecvată când vorbim despre serviciile sociale. Buzu susține că în prezent nu există o viziune clară cum creăm servicii, care servicii sunt necesare și cum trebuie să fie acestea dezvoltate.

Inegalitatea teritorială de acces la servicii și prestații sociale. Se constată că în Moldova sunt 15 raioane în care 40% de persoane cu dizabilități încă nu au acces la servicii personale. Inegalitatea aceasta nu are o logică.

O altă problemă este costul serviciilor și calitatea acestora. Potrivit ministrului, s-a realizat o analiză a costurilor la servicii în diferite raioane și se constată că ele variază destul de mult, chiar de 3-4 ori mai mult. „Asta înseamnă că există ineficiență în sistem și chiar rea voință”, afirmă Alexei Buzu. 

Încă o problemă care trebuie soluționată este rezerva de resurse umane din sistemul de servicii sociale. Problema constă în salarii mici a celor din prima linie. „Asta înseamnă că nu există o motivație de creștere profesională în sistem. Asta se reflectă la calitatea serviciilor sociale”, spune Buzu.


În ultimii doi ani am pus accent deosebit pe corectarea, îmbunătățirea sistemului de asigurare socială și anumitor plăți precum este ajutorul social. Ministerul împreună cu comisia parlamentară și între Guvernul a instant pe majorarea pensiei minime, pe majorarea ajutorului pentru perioada rece a anului, pe majorarea ajutorului social pentru familii cu mulți copii. Iarna aceasta am dezvoltat un întreg sistem de compensații țintit în factură. Într-un fel accentul pentru reducerea săracii a fost pus pe plățile sociale. De acum încolo prin această reformă ne dorim să consolidăm aspectele legate serviciile sociale, de accesul și calitatea acestora.

Autor: Președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun.

Prin urmare, parte din reformă se include și schimbarea finanțării serviciilor sociale incluse în pachetul minim.

Astăzi disponibilitatea serviciilor depinde într-o mare parte de numărul avioanelor care zboară. Ori o parte dintre servicii sunt finanțate din taxa aeroportuară, de la ceea ce se percepe de la taxa de servicii de schimb valutar. Deci finanțarea este intermitentă și creează discontinuitate în acces, ceea ce nu mai poate continua.

Odată cu implementarea reformarea, întreg pachetul minim de servicii sociale vor fi finanțate din bugetul de stat. La fel va fi extins acest pachet de servicii cu atenție deosebită pe copii și bătrâni. 

Autor: Dan Perciun

La fel, vor fi create noi agenții teritoriale de protecție socială care vor fi subordonate Ministerului Muncii și Protecției Sociale, cu reprezentanți în fiecare raion. Acestea vor fi create în baza actualelor Direcții de asistență socială din cadrul Consiliilor raionale.

Așa vom asigura o implementare uniformă a standardelor de calitate în toată țara. În acest sens, la Minister deja a fost creată o Direcție de implementare a serviciilor sociale. Un alt obiectiv este digitalizarea serviciilor socială totală.

Cât despre salarizare, urmează să fie majorate clasele de salarizare pentru un asistent social care are studii superioare - până la nivelul unui cadru didactic, unui asistent social care nu are studii superioare - până la nivelul unui educator. La fel vor fi aprobate trei grade de calificare și va fi creat un sistem de formare continuă”, precizează Dan Perciun.

Menționăm că reforma este planificată pentru implementare pentru un termen de 3 ani. Dar principalele măsuri urmează să fie implementare în jumătate de an. În prezent se pregătește pachetul de modificări legislative care vor fi aprobate în această sesiune parlamentară. Printre acțiunile din următoarea perioadă se numără reformarea direcțiilor sociale, clasele de salarizare și schimbarea modalității de finanțare.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal