Liban: Nimeni nu știe cât e ora acum. Haosul creat de schimbarea orei
Haos în Liban din cauza schimbării orei. Confuzia face așa încât pentru prima dată, milioane de oameni din această țară trec în același timp prin două fusuri orare diferite, din cauza unui dezacord între autoritățile politice și religioase ale Libanului. Cea mai mare neclaritate este în aeroporturi și companii, informează CNBC.
・ Irina Soltan
Duminică, țara mediteraneană de aproximativ 6 milioane de cetățeni și-a programat să-și întoarcă ceasurile cu o oră înapoi pentru economii de vară, așa cum o face în fiecare an, împreună cu o mare parte din țările din regiune și din Europa. De data aceasta, însă, a apărut o obiecție de ultim moment.
Luna sfântă a Ramadanului, respectată de o mare parte a populației Libanului și în timpul căreia musulmanii postesc de la răsărit până la apus, cade în acest an în lunile martie și aprilie. Schimbările de vară a orei ar însemna apusul soarelui va fi în jurul orei 19, mai degrabă decât la 18, făcând musulmanii practicanți să treacă prin încă o oră suplimentară înainte de a putea întrerupe postul, înainte de a putea mânca și de a putea bea.
Cu câteva zile înainte ca ceasurile să fie date înapoi, prim-ministrul interimar libanez Najib Mikati și președintele parlamentului Nabih Berri au decis această practică să fie amânată până pe 21 aprilie, o mișcare considerată pe scară largă ca un act de sprijin pentru musulmanii care respectă Ramadanul. Conducerea țării este împărțită între musulmani și creștini.
Însă, puternica biserică maronită din Liban, cea mai mare instituție creștină din țară, s-a opus, spunând că nu au fost consultați și că o astfel de schimbare de ultimă oră ar provoca haos în țară și o va pune în contradicție cu standardele internaționale.
Rezultatul? Pentru prima dată, milioane de oameni dintr-o țară mică trec prin două fusuri orare diferite.
Este de menționat că, în același timp, ceasurile oamenilor nu s-au schimbat automat. Iar guvernul se așteaptă ca oamenii să-și schimbe propriile ceasuri manual. Fără nicio autoritate unificată care să dicteze ce oră este în țară, libanezii spun că sunt confuzi și toată lumea trece pe fusuri orare diferite. Acest lucru a dus la haos și confuzie pentru aeroporturi, companii și printre oamenii din Liban.
Rămâne de văzut dacă guvernul Libanului își va rectifica și unifica fusul orar sau dacă poporul libanez – care se confruntă deja cu inflația vertiginoasă, o monedă aproape prăbușită, întreruperile zilnice de curent și disfuncția generală a statului – va trebui să continue să existe în două fusuri orare diferite pentru luna următoare.