Prețul rezistenței: Cum trăiește orașul Herson, după patru luni de la eliberare (FOTO, VIDEO)
Bombardamente zilnice și numeroase probleme de ordin umanitar. Acesta este tabloul realității din orașul Herson, la distanță de patru luni de la eliberare. Invadatorii, care sunt acum pe celălalt mal al râului Nipru, nu încetează atacurile. Orașul trăiește într-o tensiune constantă, mulți dintre locuitori s-au refugiat, iar cei care au rămas, au fost nevoiți să învețe a trăi într-o frică permanentă pentru propria viață.
Despre problemele actuale de securitate din Herson, povestește șeful Departamentului de Asistență Umanitară, Andrii Andriușcenco, într-un interviu realizat de jurnaliștii de la I-VIN.INFO din Vinnițea.
・ Stela Vdovii
„Orașul este distrus în fiecare zi. Trebuie să înțelegem clar că avem de-a face cu un stat inamic, trădător și terorist, care țintește, în fiecare zi, infrastructura critică, dar și caselor de locuit, iar noi avem prea puține posibilități de a proteja locuitorii de bombardamentele zilnice”, spune șeful Departamentului de Asistență Umanitară din Herson.
„Din câte observ, majoritatea pleacă, puțini localnici revin la casele lor. Dacă e să vorbim statistic, numărul locuitorilor scade zilnic”.
Tot mai mulți localnici părăsesc Hersonul
I-VIN.INFO
Alertele de raid aerian răsună zilnic în oraș, așa că este periculos să te afli un timp mai îndelungat pe stradă. „Noi suntem, de fiecare dată, gata să acordăm sprijin localnicilor, avem puncte de ajutor, iar procesul de amenajare a adăposturilor pentru protecție civilă continuă”, mai spune Andriușcenco.
În prezent, în Herson, sunt 16 centre de ajutor umanitar, iar în ultimele două luni, voluntarii și angajații de aici au procesat peste 65.000 de apeluri. Șeful Departamentului de Asistență Umanitară mai spune că sună să ceară ajutor nu numai locuitorii din oraș, dar și din localitățile învecinate: „În ultima perioadă, peste 60 de mii de persoane au beneficiat de ajutoare. Cele mai mari fonduri, sunt cele care activează sub egida Organizația Națiunilor Unite. Avem o cooperare bună cu ONU. Dar există o mulțime de ONG-uri mici, asociații de caritate, din alte orașe și care încearcă să ne ajute. Dacă unele asociații pot să ne ofere, de exemplu, un generator sau alt lucru scump, cum ar fi un lot mare de articole de igienă, iar altele ne pot livra combustibil pentru voluntarii care vor distribui bunurile necesare, atunci fiecare dintre acestea, indiferent dacă sunt mari sau mai mici, contribuie la munca noastră enormă”, explică Andrii Andriușcenco.
Desigur, credem în continuare că totul va fi bine, că vom reconstrui totul și totul va fi Ucraina!