Amenzi de 2,3 milioane de lei și 212 avertizări publice. Câte încălcări au fost depistate de Consiliul Audiovizualului în 2022

Anul 2022 pare să fie unul „bogat” pentru Consiliului Audiovizualului, care a raportat că a aplicat amenzi totale în sumă de 2,3 milioane de lei, pentru nerespectarea legislației ce reglementează activitatea în domeniu. Totodată, majoritatea proceselor de judecată intentate pentru anularea amenzilor, au fost câștigate de instituție, potrivit raportului de activitate prezentat astăzi.

28 martie 2023, 16:32Cristian Bolotnicov

Amenzi de 2,3 milioane de lei și 212 avertizări publice. Câte încălcări au fost depistate de Consiliul Audiovizualului în 2022

Astfel, CA informează că în 2022, a aplicat furnizorilor de servicii media și distribuitorilor 447 de sancțiuni, fiind vorba de 235 de amenzi în sumă totală de 2.340.000 de lei și 212 avertizări publice.


Potrivit raportului, 95 de sancțiuni au fost aplicate pentru încălcarea art. 13 din Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova, care se referă la asigurarea informării corecte. O atenție deosebită a fost acordată de către membrii CA, felului în care au fost mediatizate subiectele despre agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei și despre criza de securitate din regiune. 

Membrii Consiliului au constatat că unele posturi TV nu au asigurat informarea corectă, încălcând principiile bunei credințe, imparțialității, echilibrului de opinii și al separării faptelor de opinii. În consecință, pe acest segment, au fost aplicate 55 de sancțiuni în sumă totală de 213.000 lei.

Consiliului Audiovizualului a mai inițiat, din oficiu, controlul privind corectitudinea cu care au fost reflectate tema refugiaților sau decizia de interzicere a simbolurilor ce ilustrează și justifică agresiunea militară. A mai fost inițiată, din oficiu, o monitorizare referitoare la ținuta lingvistică în programele de știri și cele de dezbateri.

În anul 2023, Consiliul Audiovizualului își propune, în continuare, să pună accent pe respectarea prevederilor ce țin de programele audiovizuale locale, protejarea spațiului audiovizual național, asigurarea informării corecte, respectarea regimului juridic al proprietății, precum și pe reflectarea alegerilor locale din 2023.

În urma dezbaterilor, Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a luat act de Raportul de activitate al Consiliului Audiovizualului pentru anul 2022 și va propune plenului Parlamentului spre aprobare un proiect de hotărâre cu referire la acesta.

Datele CA, arată că la 31 decembrie 2022, în Republica Moldova activau 114 furnizori de servicii media în baza a 128 de licențe de emisie, dintre care 70 au fost eliberate pentru serviciile de televiziune (șase licențe fiind suspendate pe 16 decembrie, pe perioada stării de urgență, prin decizia Comisiei pentru situații excepționale) și 58 - pentru serviciile de radiodifuziune sonoră.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal