Cum un centru de date TikTok îngreunează fabricarea muniției destinate armatei ucrainene

Cum un centru de date TikTok îngreunează fabricarea muniției destinate armatei ucrainene

Un centru de date TikTok îngreunează fabricarea muniției destinate armatei ucrainene, susține unul din cei mai mari producători din domeniu din Europa. Situat în Norvegia, acesta acuză că acest centru monopolizează consumul de energie electrică în regiunea în care se află cea mai mare fabrică a sa, notează The Guardian.



Cristian Bolotnicov

Directorul executiv al Nammo, care este co-deținut de guvernul norvegian, a declarat că o extindere planificată a celei mai mari fabrici a sa din centrul Norvegiei a fost blocată din cauza lipsei de energie excedentară, deoarece construcția noului centru de date al TikTok a consumat energie electrică în zona locală.

„Suntem îngrijorați pentru că vedem că viitoarea noastră creștere este provocată de stocarea videoclipurilor cu pisici", a declarat Morten Brandtzæg pentru Financial Times.

Potrivit lui Brandtzæg, cererea de proiectile de artilerie este de 15 ori mai mare decât în mod normal, iar industria europeană de muniții trebuie să investească 2 miliarde de euro în noi fabrici pentru a face față nevoilor Ucrainei.

Potrivit unor estimări, Ucraina trage între 6.000 și 7.000 de proiectile de artilerie pe zi și se confruntă cu penuria de muniție după mai bine de un an de război.

Liderii Uniunii Europene au anunțat un program de rambursare a țărilor care oferă muniție de artilerie Ucrainei dintr-un fond de 1 miliard de euro, cheltuind în același timp încă 1 miliard de euro pentru creșterea capacității de producție de muniții în întregul bloc.

Dar planurile Nammo de a-și extinde cea mai mare unitate de producție par să se fi lovit de eforturile TikTok de a-și îmbunătăți imaginea în fața unui număr tot mai mare de interdicții în întreaga lume, găzduind datele europenilor mai mult la nivel local.

TikTok se luptă cu o propunere de interdicție națională în SUA, unde a fost deja interzis pe majoritatea dispozitivelor guvernamentale.

De asemenea, guvernul britanic, Comisia Europeană și Parlamentul European au interzis recent TikTok pe telefoanele personalului din cauza îngrijorărilor că datele utilizatorilor aparținând companiei - care este deținută de firma chineză ByteDance - ar putea fi culese de guvernul chinez.

TikTok a declarat anul trecut că unii angajați din China ar putea avea acces la datele utilizatorilor europeni și a recunoscut că angajații au folosit propria aplicație pentru a spiona jurnaliști în încercarea de a depista scurgerile de informații.

Cu toate acestea, în cadrul unei audieri în Congres săptămâna trecută, directorul general al companiei a insistat că TikTok este complet independentă de guvernul chinez și că autoritățile chineze nu au acces la datele sale.

Cu toate acestea, într-un efort de a liniști legislatorii europeni, TikTok a declarat că va începe să stocheze datele utilizatorilor europeni la nivel local în acest an, iar migrarea va continua până în 2024. Compania a precizat că va reduce transferul de date în afara regiunii și va reduce accesul angajaților la datele utilizatorilor pe plan intern.

Compania a anunțat că intenționează să deschidă noi centre de date în Irlanda și în regiunea Hamar din Norvegia.

Elvia, furnizorul local de energie, a confirmat pentru Financial Times că rețeaua de electricitate nu mai are capacitate de rezervă după ce a alocat-o centrului de date pe principiul "primul venit, primul servit". Capacitatea suplimentară va dura ceva timp până când va fi disponibilă.

TikTok a fost contactat pentru comentarii.

Companiile internaționale din domeniul tehnologiei și al rețelelor sociale se confruntă cu un control sporit în ceea ce privește funcționarea centrelor uriașe folosite pentru a stoca cantități mari de date. Aceste centre consumă cantități mari de energie pentru a alimenta și răci serverele care stochează fotografiile, videoclipurile și alte date bazate pe cloud ale clienților.

Până în 2030, Comisia Europeană estimează că centrele de date vor reprezenta 3,2% din cererea de energie electrică din cadrul blocului comunitar, ceea ce reprezintă un salt de 18,5% față de 2018.

Un proiect de plan pentru a obliga centrele de date să își publice impactul asupra mediului a fost obținut anul trecut de Politico. Autoritățile „nu ar trebui să fie puse în situația de a trebui să aleagă între a atrage ... centre de date, pe de o parte, și a se asigura că întreprinderile și gospodăriile pot avea acces la electricitate, pe de altă parte”, se arată în plan.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal