Curtea de Apel anulează deciziile CSM în care sunt vizați trei judecători cercetați de îmbogățire ilicită
La 27 martie, magistrații Curții de Apel Chișinău au anulat hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii de eliberare a acordurilor de efectuare a unor acțiuni de urmărire penală în privința a trei magistrați cercetați penal pentru îmbogățire ilicită – Tatiana Avasiloaie, Alexandru Gheorghieș și Ion Druță, informează Ziarul de Gardă.
・ Irina Soltan
Cererile avocaților examinate de magistrații de la Curtea de Apel se referă la solicitarea anulării hotărârii CSM din noiembrie 2021 prin care a fost eliberat acordul pentru efectuarea măsurii speciale de investigație – percheziția, în dosarul de îmbogățire ilicită. Cererea apărătorilor magistratei a fost admisă, iar hotărârea CSM a fost anulată.
Deciziile Curții de Apel, însă, nu anulează acțiunile de urmărire penală efectuate până acum în privința acestor persoane și nici nu eliberează aceste persoane de răspundere penală. Hotărârile Curții de Apel ar fi argumentate de „încălcări de procedură”. Iar procurorii le consideră „neîntemeiate”, urmând să fie contestate.
Sursa menționează că decizia CSM în privința magistratei Tatiana Avasiloaie a fost emisă pe 9 noiembrie 2021, în urma unei sesizări a procurorului general interimar de atunci, Dumitru Robu. El a cerut efectuarea perchezițiilor la domiciliul lui Avasiloaie după ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a stabilit o diferență substanțială de peste un milion de lei între averea și veniturile judecătoarei Tatiana Avasiloaie, manifestată prin deținerea penthouse-ului situat în centrul capitalei, despre care ZdG a scris anterior.
Magistrata Tatiana Avasiloaie
magistrat.md
La fel, la 27 martie, magistrații Curții de Apel Chișinău au anulat hotărârea CSM din 16 noiembrie 2021, prin care a fost eliberat acordul pentru efectuarea acțiunilor de urmărire penală – de percheziție, de reținere și de arestare în privința ex-președintelui Curții de Apel Bălți Alexandru Gheorghieș, pentru săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită. Descinderi care au avut loc tot în noiembrie 2021.
Ex-președintele Curții de Apel Bălți, Alexandru Gheorghieș
ZdG
O altă decizie anulată se referă la hotărârea CSM din septembrie 2019 pentru ridicarea imunității lui Ion Druță, pe atunci președinte al Curții Supreme de Justiție , și care prevedea acordul pentru reținerea, aducerea silită, arestarea și percheziționarea acestuia. Atunci PA și CNA au efectuat percheziții în biroul acestuia de la CSJ. PA anunța că a ridicat „mijloace bănești provenite din surse necunoscute, un calculator de birou pentru verificarea informației relevante, precum și acte necesare investigației”. Se întâmpla la o zi după ce fostul procurorul general interimar a deschis un dosar penal în care Ion Druță era acuzat de îmbogățire ilicită.
Ion Druță, ex-președinte al CSJ
Jurnal.md
Hotărârea Curții de Apel din 27 martie urmează să fie contestată de procurorii PG. Aceștia urmează să aplice calea de atac – recursul.