Igor Dodon, trimis în judecată pentru fals. Pe banca acuzaților vor compărea soția ex-președintelui și un medic de familie

Igor Dodon, trimis în judecată pentru fals. Pe banca acuzaților vor compărea soția ex-președintelui și un medic de familie

Procuratura Anticorupție a transmis în judecată cauza penală în privința ex-președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, a soției acestuia și a unui medic de familie, care, de comun acord, ar fi confecționat, deținut și folosit un certificat medical fals, cu scopul de a-l prezenta în instanța de judecată și Procuratură, pentru a obține permisiunea de a pleca peste hotare.

Baciu Ana

Potrivit Procuraturii Anticorupție, în actul nominalizat, au fost înscrise date denaturate, potrivit cărora, copilul minor al ex-președintelui ar avea nevoie de consultații la medici specialiști și, după caz, de a urma un tratament medical.

Procurorii au fost stabilit că Igor Dodon, în privința căruia era aplicată măsura preventivă „obligarea de a nu părăsi țara” a prezentat instanței documentul oficial fals și, în temeiul acestuia, a solicitat permisiunea pentru plecare în România, sub pretextul de a efectua un tratament post-COVID fiului său minor.

Același document oficial care se presupune a fi fals, a fost folosit și de către soția ex-Președintelui Republicii Moldova, în privința căreia este aplicată o măsură preventivă similară într-un dosar cercetat de către procurori. Astfel, soția ex-președintelui, prin intermediul avocaților, a prezentat documentul medical Procuraturii Anticorupție, solicitând încuviințarea de a părăsi teritoriul Republicii Moldova și de a merge în România, invocând același scop.     

Conform acuzației înaintate de către procurori, ex-președintele, soția acestuia și medicul de familie sunt învinuiți de comiterea infracțiunii prevăzute de art. 361 alin. (2) lit. b) din Codul penal și anume: confecţionarea, deţinerea și folosirea de către două sau mai multe persoane a unui document oficial fals, care acordă drepturi.

Conform prevederilor legii penale, aceste fapte se pedepsesc cu amendă în mărime de la 27.500 la 47.500 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunități de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la cinci ani.

Amintim că, la sfârșitul lunii ianuarie, deși avea interdicție de a ieși de pe teritoriul R. Moldova, magistrații i-au permis ex-președintelui Igor Dodon să părăsească țara pentru a-și însoți fiul mai mic la reabilitare post-COVID. Fostul șef de stat urma să meargă în România pentru o perioadă de nouă zile, la sfârșitul lunii ianuarie - începutul lunii februarie. 

Ulterior, Dodon a anunțat că a renunțat la deplasarea în România pentru a-și însoți fiul pentru un tratament post-COVID. Potrivit acestuia, decizia a fost luată pentru că „din cauza interdicției din partea procurorului pe caz ca soția să ne însoțească, dar și a presiunilor și persecutărilor la adresa medicilor care au eliberat prescripția pentru reabilitate”.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal