Moldova, I am back! | Vasile Scorici: „Am ales să revin în Republica Moldova, pentru că am vrut să demonstrez că se poate face ceva și aici ”(VIDEO)

Moldova, I am back! | Vasile Scorici: „Am ales să revin în Republica Moldova, pentru că am vrut să demonstrez că se poate face ceva și aici ”(VIDEO)

Vasile Scorici este un tânăr în vârstă de 32 de ani din Tohatin, care a ales să abandoneze viața din Londra în favoarea Chișinăului. După cinci ani, în care a muncit în Marea Britanie, Vasile a revenit în Republica Moldova pentru a demonstra că poți crea și dezvolta o afacere acasă. 

Cătălina Vudvud Grițco

La început a fost greu, am lucrat la betoane, după care am lucrat la instalarea geamurilor. Era o muncă mai ușoară, dar tot prin frig, prin ploaie, la înălțime. A trecut și asta, am adunat un capital și am revenit acasă.

Autor: Vasile Scorici

Publicitate

Tânărul a adunat timp de mai mulți ani bani pentru a construi, împreună cu un prieten, un atelier auto la Chișinău. Cu mult efort și clădind cu mâinile proprii cărămidă cu cărămidă, Vasile, împreună cu prietenul sau, au reușit să construiască atelierul la care visau.

Una dintre problemele semnalate de tânărul antreprenor este lipsa specialiștilor din domeniul în care activează. Vasile spune că îi este foarte greu să găsească un om bun care să cunoască meseria.

La noi este foarte greu să gestionezi o afacere. Din ce punct de vedere? Este foarte greu, pentru că banii se duc în multe părți. Noi, în loc să investim în compania noastră, să o creștem mai mare, trebuie să construim drumuri, trebuie să achităm extra multe servicii și multe alte cheltuieli, care nu țin de noi. 

Autor: Vasile Scorici

Totodată, Vasile Scorici subliniază că Republica Moldova nu ar fi gata să primească acasă moldovenii întorși cu bani și asta e un impediment mare pentru cei care revin.

Eu m-am confruntat cu o problemă, am adus bani de peste hotare, munciți legal, am venit cu banii la bancă să-i depun pe un cont bancar, iar acolo mi s-a cerut dovada provenienței lor. Am adus documentul,  dar acesta nu întrunea cerințele lor. Eu mă aflam în țară deja de trei ani, iar banca cerea o justificare, nu mai veche de jumătate de an sau un an. Stăteam în rând, cu banii, în mână ca să-i depun pe card. Banii erau declarați la vamă, eu aveam tichetele care confirmau când au intrat banii în cont ul mei din Marea Britanie, dar banca de la noi nu-mi permitea să-i depun pe cont. Am fost trei zile la rând la bancă, cu tot cu bani, doar după trei zile am putut să pun banii pe cont. Eu cred că la capitolul acesta mai trebuie de lucrat și când vin oamenii cu bani acasă, trebuie primiți.

Autor: Vasile Scorici

Chiar dacă revenirea acasă nu a fost doar lapte și miere, Vasile îndeamnă tinerii plecați să se întoarcă în Republica Moldova și să muncească pentru a-și realiza visurile aici, acasă. 

Cum aduci bani legal în țară 

Importul, dar și exportul valutei străine este reglementat conform Legii nr. 62-XVI din 21.03.2008 (capitolul III). Trebuie să specificăm faptul că introducerea în Republica Moldova a numerarului în monedă națională, precum și a numerarului în valută străină nu este limitată.

Este nevoie însă de o declarație a valutei introduse. Mai exact, persoanele fizice sunt obligate să declare în scris organelor vamale sumele ce depășesc 10 mii de euro (sau echivalentul lor).

Tot la vamă trebuie prezentate și documentele confirmative, pentru suma ce depășește 10 mii de euro (sau echivalentul lor), și anume: actele vamale ce confirmă introducerea mijloacelor bănești în Republica Moldova.

Declararea banilor reprezintă o măsură necesară pentru prevenirea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și a infracțiunilor de contrabandă.

În anul 2022, doar pe Aeroport Internațional Chișinău, numărul de depistări ale banilor nedeclarați a fost în creștere cu peste 140%.

761 809 dolari SUA, 422 680 EUR, 50.000 şekeli ISR, 3.151.000 hrivne UKR și 20.000 lire sterline, constituie valuta nedeclarată la trecerea frontierei de stat prin Aeroportul Internațional Chișinău.

Statistica demonstrează o creștere cu peste 140% a cazurilor de contracarare a tentativelor de transportare a mijloacelor financiare nedeclarate în anul precedent, în comparație cu anul 2021. Astfel că, pe parcursul anului 2022, au fost consemnate 24 de incidente și documentate 27 de persoane, iar în anul 2021 - doar 10 cazuri și 11 persoane cercetate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal