Schemă de corupție la eliberarea permiselor de conducere. Lunar, 20 de mii de euro erau colectați pentru a mitui unii responsabili de la ASP

Schemă de corupție la eliberarea permiselor de conducere. Lunar, 20 de mii de euro erau colectați pentru a mitui unii responsabili de la ASP

Șase angajați ai Agenției Servicii Publice (ASP), din oficiile Bălți și Chișinău, au fost reținuți pentru punerea în aplicare a unui sistem de colectare ilicită a mijloacelor financiare de la candidații pentru obținerea permisului de conducere, sumele pretinse pentru un permis variind între 400 și 1200 de euro. Potrivit probatoriului, cele șase persoane ar fi acționat coordonat, iar lunar sumele colectate doar de pe zona de nord a țării ajungeau la 20 000 de euro, bani care erau transmiși unor responsabili de la Chișinău pentru acoperirea faptelor ilegale.

Baciu Ana

UPDATE: Agenția Servicii Publice anunță că este în comunicare activă cu organele de drept și acordă neîntârziat tot suportul necesar pentru elucidarea deplină a cazurilor documentate.

„Agenția Servicii Publice își dorește ca acest dosar, de rând cu celelalte pornite de către organele de drept ce vizează cazuri de corupție cu implicarea angajaților instituției, să ajungă în instanțele de judecată”, scrie instituția.

Știrea inițială: Astfel, s-a reușit documentarea colectărilor sistematice, în sumă de 2.500 de euro lunar, de către inspectori ai Secţiei Înmatricularea Transportului şi Calificarea Conducătorilor Auto (SÎTCCA) din mun. Bălţi. Ulterior, aceștia transmiteau suma menționată altui angajat, iar acesta, la rândul său, persoanei responsabile din cadrul ASP din Chișinău. Astfel, în urma colectării banilor din mai multe raioane ale zonei de nord, suma finală se ridica la 15.000-20.000 de euro lunar.

Astăzi, au fost desfășurate 19 percheziții în oficiile SÎTCCA Bălți, în automobilele și domiciliile angajaților suspectați de fraudarea examenelor pentru obținerea permiselor de conducere în schimbul unor mijloace financiare ilicite.

În urma perchezițiilor au fost ridicate înscrisuri de ciornă cu date de identitate ale candidaților, copia buletinelor de identitate, sume bănești în sumă de 30 de mii de euro, 20 de mii de lei, telefoane mobile și arme de foc, deținute ilegal.

Șase persoane au fost reținute, iar responsabilul ASP de la Chișinău a fost prins în timp ce încerca să părăsească Republica Moldova. În automobilul acestuia, au fost depistate și ridicate 13.000 de euro, dosite sub capota automobilului.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal