Un departament privind integrarea R. Moldova în UE urmează a fi creat în cadrul Parlamentului României. Ce rol va avea

Prevederea se conține într-o rezoluție privind susținerea integrării R. Moldova în UE, adoptată astăzi, în cadrul celei de-a IX-a Reuniuni a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României. Reuniunea a avut loc la Chișinău.

28 martie 2023, 19:26Cristian Bolotnicov

Un departament privind integrarea R. Moldova în UE urmează a fi creat în cadrul Parlamentului României. Ce rol va avea

Departamentul urmează să activeze în subordinea Parlamentului României și să ofere consultanță Parlamentului Republicii Moldova și altor instituții de la Chișinău în vederea accelerării ritmului reformelor interne necesare aderării la Uniunea Europeană.

Membrii Comisiei consideră că anul 2023 este foarte important pentru valorificarea ferestrei de oportunitate acordate Republicii Moldova, iar obiectivul strategic al țării noastre rămâne obținerea unei decizii unanime a statelor membre ale Uniunii Europene asupra deschiderii negocierilor de aderare către sfârșitul anului curent. În document se subliniază importanța asigurării accesului Republicii Moldova la instrumentele financiare de preaderare la UE cât mai curând posibil.

Partea moldavă a Comisiei Comune salută sprijinul politic continuu al României la Bruxelles și disponibilitatea de a oferi expertiză pe integrare europeană instituțiilor noastre.

Apreciem eforturile depuse la nivel guvernamental și parlamentar de către Republica Moldova în implementarea celor 9 recomandări ale Comisiei Europene. Subliniem că realizarea acestor nouă condiții va sta la baza deciziei Consiliului European privind viitorii pași.

Autor: Rezoluția privind susținerea integrării R. Moldova în UE

Publicitate

Deputatul Petru Frunze, copreședintele Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României, a menționat că reuniunea Comisiei are loc într-un context istoric important, ieri fiind marcată împlinirea a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România. 

Scopul acestei reuniuni este de a impulsiona procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar România este un stat prieten și partener în acest demers. Suntem sprijiniți de partenerii noștri din România atât la nivel național, cât și la nivel local, pentru a îndeplini toate recomandările Uniunii Europene.

Autor: Petru Frunze, deputat PAS

La rândul său, Andrei Daniel Gheorghe, copreședintele Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României, a reiterat susținerea necondiționată de către România a parcursului european al Republicii Moldova. 

Pentru România, integrarea europeană a Republicii Moldova este o prioritate de strategie națională, o strategie pe termen lung și un obiectiv fundamental care totodată duce la stabilitatea, siguranța și bunăstarea cetățenilor. Sunt convins că, în curând, vor începe procedurile privind negocierea capitolelor de aderare. Republica Moldova a demonstrat că este pregătită pentru a merge pe acest drum european.

Autor: Andrei Daniel-Gheorghe, copreședintele Comisiei pentru integrare europeană

Comisia Comună pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României a fost constituită în anul 2010. Din ea fac parte câte zece deputați din legislativul de la Chișinău și cel de la București. Conform regulamentului CCIE, Comisia se întrunește anual în două reuniuni, alternativ în Republica Moldova și în România.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal