Încă 60 de zile! Guvernul propune prelungirea stării de urgență. Iată argumentele

Încă 60 de zile! Guvernul propune prelungirea stării de urgență. Iată argumentele

La ședința Guvernului din 29 martie a fost aprobată propunerea de prelungire a stării de urgență pe tot teritoriul R. Moldova cu încă 60 de zile. Aceasta începând cu date de 5 aprilie Propunerea a fost prezentată de ministra Afacerilor Interne Ana Revenco.

Irina Soltan

La capitolul securitate sunt riscuri asociate cu războiul din Ucraina cum ar fi survolarea neautorizată și periculoasă a spațiului aerian, cu căderea rachetelor și părților din acestea pe teritoriul țării. S-a intensificat fenomenul de migrare ilegală. Dar și lipsa perspectivei soluționării sau diminuarea ostilității militare. Pe interior se observă un război hibrid cu încercări de destabilizare, manipularea spațiului informațional și blocare sistemului judecătoresc. Se menține necesitatea stringentă de asigurare a securității R. Moldova prin prima finanțării măsurilor subversive împotriva statului.

Autor: Ministra Afacerilor Interne, Ala Revenco

Ministra Afacerilor Interne a mai amintit în partea de prezentare a propunerii despre decizia SUA privind aplicarea unor sancțiuni împotriva unor cetățenia ai R. Moldova și transpunerea acestor sancțiuni de către R. Moldova.

La fel a menționat că și riscurile energetice cum ar fi scăderea volumului de gaze naturale furnizate de către Gazprom. Revenco a menționat că există încă riscul rezilierii unilaterale a contractului cu compania rusească. La fel, nu există un contract de lungă durată cu MGRES pentru furnizarea energiei electrice. 

Publicitate
Având în vedere principalele riscuri și pericole, precum și menținerea provocărilor de natură umanitară, socială și de securitate, generate de războiul din statul vecin se constată necesitatea prelungirii stării de urgență pe tot teritoriul R. Moldova pentru o perioadă de 60 de zile, din 5 aprilie curent ca autoritățile din R. Moldova să poată interveni prompt în caz de necesitate luării unor decizii suplimentare la cele deja prevăzute de cadrul juridic existent și păstrarea mecanismelor deja aprobate de CSE.

Autor: Ministra Afacerilor Interne, Ala Revenco

Revenco a menționat că eventuala prelungire a stării de urgență nu va afecta scrutinul pentru alegerea bașcanului în Găgăuzia în luna aprilie.

Trebuie să fim conștienți că alături de noi este un război, sunt uciși oameni, se distruge infrastructură și acest război al Rusiei ne expune pe noi direct. Guvernul are nevoie de instrumente ca să intervină când e nevoie de asigurarea păcii și stabilității sau asigurarea furnizării serviciilor de necesitate critică. Pe ordinea publică vedem aceste provocări care nu contenesc.

Autor: A adăugat premierul Dorin Recean.

Menționăm că potrivit procedurii, propunerea Guvernului trebuie examinată și susținută de Parlament ca să ajungă să fie aplicată.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal