„O preluare a controlului de tip rider”. Avia Invest, despre trecerea Aeroportului în proprietatea statului
Decizia de a trece Aeroportul Internațional Chișinău în gestiunea statului este o „preluare a controlului de tip rider” declară compania Avia Invest într-un comunicat de presă pe marginea acestui subiect. Responsabilii companiei au adăugat că „Guvernul și-a direcționat toată puterea pentru a rezilia contractul și a cerut în mod deschis o decizie „legală” din partea judecătorilor. Reacția vine, după ce începând cu data de 28 martie, Aeroportul Internațional Chișinău nu mai este administrat de compania „Avia Invest” și a trecut în gestiunea statului.
・ Baciu Ana
Potrivit Avia Invest, la 25 februarie 2022, Comisia de Urgență a decis schimbarea „forțată a administratorului Avia Invest S.R.L. și numirea unui administrator de stat, în plus față de voința fondatorilor”.
„Poziția Avia Invest S.R.L. a fost reflectată într-un comunicat de presă emis în aceeași zi și identificată în mod clar ca o preluare de tip rider a controlului asupra societății”, se arată în comunicatul emis de companie.
Avia Invest menționează că adunarea generală a fondatorilor, care a avut loc la 28 februarie 2022, a declarat restricții și interdicții explicite pentru administratorul public în orice acțiune care se referă la contractul de concesiune a activelor IAC.
„Cu atât mai mult cu cât oricare dintre acțiunile sale constituie un conflict de interese direct în situația în care guvernul se află în litigiu cu Avia Invest S.R.L., guvernul și-a direcționat toată puterea pentru a rezilia contractul și a cerut în mod deschis o decizie „legală” din partea judecătorilor. (...) Esența situației este simplă și clară - statul, prin intermediul Comisiei Naționale a Pieței Financiare, a obligat compania de asigurări să retragă polița de la Avia Invest S.R.L. sau să pună pe masă licența, iar apoi a interzis în tăcere tuturor celorlalte companii de asigurări să încheie contracte sub aceeași amenințare”.
Ulterior, menționează compania, la 27 martie, directorul Agenției Proprietății Publice a semnat un ordin prin care:
- scoate complet Avia Invest S.R.L. din procedura de transmitere a activelor
- îi obligă pe angajații APP să semneze imediat și unilateral certificate și să efectueze alte acțiuni „fără a respecta procedurile prevăzute în acord” și „în afara procedurilor prevăzute de lege”
- Ordinul prevede nu numai ca Avia Invest S.R.L. să preia de la stat bunurile care sunt concesionate sau create prin investiții, ci și ca toate bunurile aflate în proprietatea privată a Avia Invest S.R.L. să fie preluate de la stat cu titlu gratuit.
Compania mai menționează că „din bilanțul Avia Invest S.R.L. în bilanțul Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău trec toate activele, inclusiv cele care sunt proprietate privată a Avia Invest și nu au nicio legătură cu proprietatea concesionată”.
Precizăm că, începând cu 28 martie, Aeroportul Internațional Chișinău nu mai este administrat de compania „Avia Invest”, ci a trecut în gestiunea statului.
Menționăm că, la 23 noiembrie 2022, ex-ministrul justiției, Sergiu Litvinenco anunța că Aeroportul Internațional Chișinău revine în proprietatea statului. O decizie în acest sens fiind luată de magistrații Curții de Apel Chișinău.
După anunțul lui Litvinenco, ex-prim-ministra Natalia Gavrilița a dat asigurări că Aeroportul Internațional Chișinău va beneficia în continuare de investiții, iar locurile de muncă nu vor fi pierdute.
Amintim că, în iulie 2020, Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat că a rezoluționat (n.r. - a desființat retroactiv) contractul de concesiune a activelor Aeroportului Internaţional Chişinău, încheiat cu Avia Invest. APP spunea că firma concesionară nu-și respectă obligațiile contractuale. De partea cealaltă, Avia Invest declara că acuzațiile „sunt mincinoase și făcute sub influența politicului”, dând asigurări că toate condițiile prevăzute în contract sunt îndeplinite. Respectiv, a atacat Guvernul la Curtea Internațională de Arbitraj, iar instanța de la Stockholm a interzis, printr-o decizie provizorie, rezilierea contractului.
În 2013, „Avia Invest” a preluat operațiunile și managementul Aeroportului Internațional Chișinău în cadrul unui parteneriat public-privat, urmând să gestioneze aeroportul timp de 49 de ani și să investească 250 de milioane de euro în modernizarea sa. Ulterior, compania a fost acuzată că nu a respectat obligațiile contractuale, fiind solicitată rezilierea contractului de concesionare. Compania a negat acuzațiile și a dat Moldova în judecată la Curtea de Arbitraj de la Stockholm.