Școlile auto, în vizorul Ministerului Educației. Au fost aprobate noi reguli de activitate a instituțiilor de formare a șoferilor

Școlile auto, în vizorul Ministerului Educației. Au fost aprobate noi reguli de activitate a instituțiilor de formare a șoferilor

Școlile auto din R. Moldova urmează să activeze strict în baza licenței și programelor de instruire acreditate de Ministerul Educației. La fel, se cere revizuirea taxelor pentru studii așa încât suma lor să fie argumentată de divizul de cheltuieli a instituției auto. Acestea și alte reguli incluse în două regulamente elaborate de Ministerul Educației și Cercetării au fost aprobate la 29 martie de Guvern.

Irina Soltan

Miniștrii au aprobat Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de formare profesională a conducătorilor de vehicule și Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de formare profesională a personalului din domeniul transportului rutier. Prin urmare, se impun noi norme de activitate a școlilor auto.

Pentru prima dată este reglementată activitatea școlilor auto și a instituțiilor care pregătesc personal în domeniul transportului. Noile prevederi au scopul de a îmbunătăți serviciile în domeniul pregătirii conducătorilor auto, de a elimina corupția din sistemul de pregătire a șoferilor și asigurarea recunoașterii internaționale a permiselor de conducere eliberate în țara noastră. 

Autor: A spus ministrul Educației, Anatolie Topală

Publicitate

Prin urmare, dacă până acum unde dintre instituții activau în baza unor licențe și programe de studii neautorizate, atunci, după aprobarea deciziei de Guvern serviciile de instruire a conducătorilor auto vor prestate doar de entități legal constituite cu programe acreditate de către Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare.

La fel, pentru prima dată vor fi instituite taxe oficiale pentru serviciile de formare, acestea urmând să fie stabilite de consiliile de administrație ale școlilor auto, în baza unui deviz de cheltuieli. 

Vor fi și reguli mai drastice pentru vehiculele folosite la instruire. La fel se prevăd reguli noi și pentru instructorii în conducerea auto, și pentru personalul din domeniul transportului rutier. Aceștia vor fi obligați să dețină un certificat de competența personală eliberate de centrele de formare acreditate în domeniu.

Anatolie Topală am mai amintit de unele măsuri aplicate anterior și anume folosirea instrumentelor audio și video la proba practică pentru prevenirea fraudării examenelor auto, dar și faptul că a fost majorat numărul de ore la instruirea practică la categoria B pentru asigurarea conducătorilor bine instruiți.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal