„CSM funcțional, dar nu neapărat reprezentativ”: Expert, despre felul în care ar urma să fie deblocată situația din justiție după ce Parlamentul a numit noii membri

Parlamentul a votat numirea a trei candidați non-judecători în ședința din 30 martie 2023, în vederea deblocării activității instituției, aflată în stare de interimat de mai mult timp. Potrivit președintei Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, noua componență a CSM ar urma să aprobe decizii ce țin de administrarea sistemului judecătoresc. La rândul său, președintele CRJM, Ilie Chirtoacă susține că noul CSM este funcțional „dar nu neapărat reprezentativ”.

30 martie 2023, 15:09Cristian Bolotnicov

„CSM funcțional, dar nu neapărat reprezentativ”: Expert, despre felul în care ar urma să fie deblocată situația din justiție după ce Parlamentul a numit noii membri
CSM este funcțional! Tatiana Ceaglic, Alexandru Postica și Ion Guzun sunt cei 3 membri non-judecători la CSM care au fost numiți de Parlament pe un mandat de 6 ani, cu peste 3/5 din voturi. Pentru au votat 63 deputați PAS. Alături de președintele interimar al CSJ, Nina Cernat, cei 4 membri ai CSM se vor convoca în cel mai scurt timp.

Autor: Radu Marian, deputat PAS

Anterior, președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate a afirmat în cadrul unei emisiuni televizate că CSM se poate întruni și funcționa și fără membrii judecători la această etapă.

Totodată, Stamate a declarat pentru Ziarul de Gardă că noua componență a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) formată din cei patru membri „nu ar trebui să ia decizii pe cariera judecătorilor, ci mai degrabă decizii de administrare, adică de deblocare a anumitor procese, de anunțare a concursurilor necesare”.

Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Ilie Chirtoacă a explicat pentru AGORA că decizia luată de Parlament este una axată spre deblocarea situației din sistem.

Publicitate
E o inovație pentru R. Moldova dar cred că a fost votată în contextul lucrurilor care se întâmplă în justiție și pe care le cunoaștem cu toții. Legea spune că CSM-ul este deliberativ atât timp cât sunt numiți și participă la aceste ședințe, 2/3 din membrii CSM în exercițiul funcției, adică cu acte-n regulă, votați. Mai este și cineva de la CSM, e vorba de dna Nina Cernat, atâta timp cât există acest mandat, noul CSM este funcțional, în ce măsură e reprezentativ, e o întrebare foarte legitimă.

Autor: Ilie Chirtoacă, președinte CRJM

Totodată, președintele CRJM speră că noul CSM se va axa pe aspectele administrative și nu pe cele legate de cariera judecătorilor, afirmând că „avem un CSM funcțional, nu neapărat reprezentativ”.

Speranța mea este că noul CSM nu se va apuca de făcut curățenie, demite, promova și așa mai departe, dar va face acțiunile astea care vor să deblocheze situația. Adică să lanseze un nou concurs pentru pozițiile din CSM, pentru că din cei 28 de judecători, au trecut doar patru, nici unul de la Curtea de Apel și nici unul de la Curtea Supremă de Justiție, ceea ce înseamnă că trebuie un nou concurs, pot să lanseze eventual, inițierea concursului pentru CSJ, astfel încât cât de curând să fie acei candidați trecuți la vetting, după care numiți, acest proces va fi de durată, 3 -6 luni în cea mai optimistă prognoză, să vină în acest for și reprezentanții judecătorilor care au promis că vor face acest lucru după ce se va expune CSJ pe cererile colegilor lor. Avem un CSM funcțional, nu neapărat reprezentativ, dar speranța noastră e că va lua deciziile necesare pentru a debloca situația din sistem.

Autor: Ilie Chirtoacă, președinte CRJM

Juristul menționează că și Parlamentul trebuie să facă același lucru, întrucât din cei 12 candidați evaluați, au trecut doar trei, fiind mai e nevoie încă trei pentru a suplini locurile vacante, prin urmare e nevoie de un nou concurs.

Respectiv, da, avem o problemă, fiindcă vorbim de un organ de autoadministrare a judecătorilor, însă cheia, soluția ce poate să facă acest organ mai reprezentativ, nu e la politic, la Parlament sau la Guvern, ci stă chiar în mâna judecătorilor.

Autor: Ilie Chirtoacă, președinte CRJM

Potrivit legislației naționale, CSM este constituit din 12 membri. Șase din aceștia sunt judecători, iar alți șase sunt non-judecători, fiind numiți de Parlament, cu votul a trei cincimi din deputații aleși.

Precizăm că în ședința din 30 martie curent, Parlamentul a numit trei membri non-judecători în cadrul CSM, care au trecut evaluarea Comisiei pre-vetting. E vorba de Ion Guzun, Tatiana Ciaglic și Alexandru Postica.

Amintim că, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) din 20 martie, președinta Maia Sandu a anunțat că noul CSM urmează să fie funcțional în timp de 30 de zile, nu mai puțin, Mai exact, șefa statului anunța că Parlamentul va numi membrii non judecători care au trecut evaluarea pre vetting din acești membri se va crea CSM și va funcționa indiferent de ce decid judecătorii.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal