Deputații s-au întrunit în ședință plenară. Pe ordinea de zi - mai multe proiecte de rezonanță (LIVE)
Zi plină astăzi pentru deputați. Parlamentul R. Moldova se întrunește în ședință, începând cu ora 11:00, iar pe ordinea de zi sunt multe proiecte de rezonanță. Deputații urmează să decidă dacă prelungesc sau nu starea de urgență cu încă 60 de zile. O propunere în acest sens a fost votată ieri, la ședința de Guvern, iar pe ordinea de zi a Parlamentului acest punct este trecut cu însemnul„urgent”.
・ Stela Vdovii
UPDATE 18:59 Deputații au votat în prima lectură Legea cu privire la Serviciul de Informații și Securitate. Proiectul, care a fost susținut de 59 de deputați, oferă mai multe împuterniciri instituției. Precizăm că, Comisia de la Veneția a venit cu mai multe obiecții și recomandări.
UPDATE 16:30 Starea de urgență pe teritoriul Republicii Moldova a fost prelungită cu încă 60 de zile. Decizia a fost luată în cadrul ședinței plenare din 30 martie. Pentru proiectul de hotărâre au votat de 61 de deputați din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate Decizia va intra în vigoare începând cu 5 aprilie.
UPDATE 15:30 Recean: „Prelungirea stării de urgență este un instrument constituțional necesar, deoarece ne confruntăm, în continuare cu un război hibrid al Rusiei împotriva R. Moldova. (...) Ca și până acum, acțiunile Guvernului nu vor depăși limitele mandatului atribuit de Parlament și nici nu vor viza încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale. Prin intermediul Comisiei pentru Situații Excepționale vom acționa, ca întotdeauna, în mod transparent”.
UPDATE 14:39 Premierul Dorin Recean este prezent în plenul Parlamentului și vine cu argumente de ce ar trebui să fie prelungită starea de urgență pe teritoriul R. Moldova.
Premierul, în plenul Parlamentului, cu argumente pentru prelungirea stării de urgență
Captură video
UPDATE 13:20 Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului a fost modificată cu votul final al deputaților. Între prevederi: vom putea schimba banii la casele de schimb, fără act de identitate, dacă suma nu depășește 10 mii lei; în lege vor fi introduse noțiuni noi privind „moneda virtuală” sau „furnizor de servicii privind monedele virtuale”, de asemenea, va fi schimbat cadrului legislativ intern în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor prin introducerea articolelor care vizează beneficiarul efectiv, persoanele expuse politic sau măsurile aplicate cu privire la țările/jurisdicțiile cu risc sporit desemnate de Grupul de Acțiune Financiară Internațională.
UPDATE 13:15 Vot în lectura a II-a. Judecătorii și candidații la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) vor fi supuși evaluării externe. Evaluarea CSJ va fi efectuată de o Comisie de evaluare, în termen de șase luni de la demararea procedurii. Mai exact, membrii Comisiei vor analiza informații referitoare la integritatea etică și financiară atât a actualilor judecători CSJ, cât și a candidaților la funcțiile vacante. De menționat că exercițiul de evaluare va fi aplicat o singură dată.
Totodată, cu votul a 63 de deputați, a fost votată și Reforma Curții Supreme de Justiție. Printre cele mai importante prevederi ale documentului figurează reducerea numărului de judecători CSJ. De asemenea, va fi modificată componența Curții Supreme de Justiție prin asigurarea accesului la funcțiile de judecător CSJ pentru reprezentanții altor profesii juridice, precum avocați, procurori sau profesori universitari în domeniul dreptului.
UPDATE 13:00 Legislativul a aprobat, cu majoritatea voturilor deputaților, numirea celor trei candidați non-judecători la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii. Este vorba despre Ion Guzun, Tatiana Ciaglic și Alexandru Postica.
Alexandru Postica, Tatiana Ciaglic , Ion Guzun - candidații votați de Parlament la funcția de membri ai CSM
captură ecran
UPDATE 11:50 Parlamentul examinează candidaturile la funcția de membri ai CSM, candidați non-judecători. Este vorba despre trei magistrați care au promovat evaluarea comisiei Pre-Vetting - Tatiana Ciaglic, Alexandru Postica și Ion Guzun. Proiectul a fost inclus pe ordinea de zi a Legislativului la inițiativa deputatei Olesea Stamate, acesta a fost inclus pe ordinea de zi. Pentru numirea unui candidat în funcția de membru CSM sunt necesare 3/5 din voturile deputaților.
UPDATE 11:30 Deși deputații fracțiunii BCS au solicitat excluderea de pe ordinea de zi a proiectului privind prelungirea stării de urgență cu 60 de zile, acesta a rămas în lista de priorități a deputaților. Împotriva excluderii propunerii de pe ordinea de zi au votat 52 de deputați din fracțiunea PAS.
UPDATE 11:00 Deputații fracțiunii Șor boicotează ședința de astăzi a Parlamentului. În cadrul unui briefing de presă, înainte de ședința în plen, deputata Maria Tauber a anunțat că ea și colegii ei de fracțiune nu vor participa la ședința de astăzi, deoarece sunt împotriva prelungirii stării de urgență, nu susțin pachetul de legi cu privire la activitatea SIS și nici legea cu privire la Curtea Supremă de Justiție. Totodată, deputata a declarat că fracțiunea Șor nu va reveni în sala de ședințe, până când pe ordinea de zi nu va fi inclusă examinarea posibilității achitării facturilor cetățenilor de către Guvern.
Știrea inițială: Pe agendă se regăsesc și cele trei proiecte de Legi cu privire la organizarea activității Serviciului de Informații și Securitate. Precizăm că deputații urmează să revină la acest pachet de legi, după un șir de consultări publice organizate în urma avizului dat de Comisia de la Veneția.
De asemenea, pe ordinea de zi mai este și proiectul de Lege cu privire la subvenționarea în agricultură și mediul rural, document așteptat mult de fermieri, mai ales acum, la începutul sezonului agricol. Astăzi acesta urmează să fie votat în lectura a II-a.
La fel, în listă se mai regăsește proiectul de Lege cu privire la Curtea Supremă de Justiție și cel privind evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al CSJ, subiecte importante, mai ales în contextul crizei actuale din sistemul judiciar.