Dodon, declarații în cadrul unei întâlniri cu alegătorii din Găgăuzia: „Ai noștri sunt aproape” (VIDEO)

Ex-președintele R. Moldova, Igor Dodon, a făcut o afirmație controversată în cadrul unei întâlniri cu alegătorii din Găgăuzia, pentru susținerea candidatului la funcția de bașcan, Grigori Uzun. Potrivit nokta.md, Dodon a declarat: „vă rog să nu dați mâinile în jos. Ai noștri sunt deja aproape”, fără a precizat despre cine e vorba.

30 martie 2023, 21:10Cristian Bolotnicov

Dodon, declarații în cadrul unei întâlniri cu alegătorii din Găgăuzia: „Ai noștri sunt aproape” (VIDEO)
Eu sunt convins că noi trebuie să prietenim cu Rusia. Nu împotriva Europei, dar fără Rusia nu vom supraviețui. (...) Vă rog să nu dați mâinile în jos. Ai noștri sunt deja aproape.

Autor: Igor Dodon, ex-președinte al R. Moldova

Publicitate

Declarațiile au fost făcute de ex-președintele Igor Dodon oamenilor din UTA Găgăuzia adunați la o întâlnire electorală cu candidatul PSRM la funcția de bașcan al Găgăuziei, Grigorii Uzun.

Igor Dodon nu a precizat la cine anume se referă, însă, se pare că este vorba despre trupele rusești care avansează pe teritoriul Ucrainei. Un video cu declarația respectivă a fost publicat de un deputat al Adunării Populare de la Comrat.

De remarcat că înainte de această declarație, Dodon a numit partidul de guvernământ „ciuma galbenă".

Potrivit nokta.md, Igor Dodon nu a răspuns pentru a oferi un comentariu. Anterior, Dodon a evitat să condamne războiul Rusiei în Ucraina, iar mai multe investigații jurnalistice au arătat că acesta menține legături apropiate cu Moscova.

Precizăm că, pe 30 aprilie, locuitorii din Găgăuzia vor alege bașcanul care va fi în fruntea autonomiei pentru următorii patru ani. De organizarea alegerilor se ocupă Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei, care a primit deja mai multe cereri de înregistrare în cursă. Printre cei care își doresc să participe la alegeri se numără fostul guvernator al autonomiei Mihail Formuzal, ex-primarul de Comrat Nicolae Dudoglo, precum și fostul ambasador al Republicii Moldova în Turcia, Dmitri Croitor.

Funcția de guvernator al Găgăuziei a fost creată în 1994, în baza Legii privind statutul juridic al Găgăuziei. După ce câștigă alegerile, acesta este confirmat în funcţia de membru al Guvernului Republicii Moldova printr-un decret al președintelui.

Guvernatorul Găgăuziei exercită conducerea activităţii autorităţilor administraţiei publice şi poartă răspundere pentru exercitarea atribuţiilor cu care este învestit prin lege. El emite hotărâri şi dispoziţii care sunt executorii pe tot teritoriul Găgăuziei şi intră în vigoare la data publicării.

Grigori Uzun are 36 de ani și este originar din Vulcănești. Are o afacere cu transporturi în Rusia. Potrivit declarației de avere depuse în 2021, Uzun deține șase camioane, două automobile și un apartament. În 2017 a fost ales deputat în cadrul Adunării populare a autonomiei găgăuze din partea Partidului Socialiștilor, iar în 2021 – deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe listele PSRM, potrivit Radio Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal