„Ea spunea: «Eu după asta voiam să mă duc să-mi torn belizna în cap»”. Interviu cu Veronica Teleucă despre blamarea victimei și de ce ajutorarea femeilor nu se întâmplă pe Facebook

„Ea spunea: «Eu după asta voiam să mă duc să-mi torn belizna în cap»”. Interviu cu Veronica Teleucă despre blamarea victimei și de ce ajutorarea femeilor nu se întâmplă pe Facebook

Nu la „mese rotunde și pătrate” se soluționează violența împotriva femeilor, ci prin acțiuni concrete și ajutor direct. O spune invitata unui noi interviu AGORA, Veronica Teleucă, coordonatoare a Coaliției Naționale „Viața fără violență în familie”.

Felicia Nedzelschi

Din 2015, protagonista interviului AGORA Veronica Teleucă conduce o coaliție care unește 27 de organizații care luptă contra subiecților violenței domestice. În interviul de mai sus, Veronica Teleucă a vorbit despre blamarea victimelor, despre numărul în creștere a cazurilor de violență, molestare și hărțuire, despre rolul bisericii și literaturii atunci când vine vorba de violență. Alături de Veronica am vorbit cum, în lupta pentru bunăstarea femeilor abuzate, depășim sloganele și campaniile, cum trebuie să acționeze statul în cazul abuzatorilor și de ce e importantă tranziția de la „victimă a violenței” la „supraviețuitoare a violenței”.

IMPORTANT: Contactele coaliției la care muncește Veronica Teleucă sunt aici. Dacă nu te simți în siguranță la domiciliu, poți solicita plasament temporar gratuit centrelor care prestează servicii de plasament victimelor violenței în familie. De asemenea, centrele îți vor oferi consultanță, sau alte servicii pentru rezolvarea situației tale (asistență psihologică, juridică, angajare în câmpul muncii etc). Pentru securitatea ta, serviciile care îți vor fi oferite, vor fi confidențiale, inclusiv, locul aflării tale.

Publicitate

La tema lunii martie, „Violența în bază de gen”, AGORA se aliniază campaniei „Rupe tăcerea! Suntem alături”. Aceasta e o campanie socială de prevenire a violenței în bază de gen, implementată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Agenția ONU pentru refugiați (UNHCR), Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) și Entitatea Națiunilor Unite pentru egalitatea de gen și abilitarea femeilor (UN Women).

„Inegalitatea de gen poate duce, de asemenea, la violență. Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (cunoscută sub numele de Convenția de la Istanbul) este instrumentul principal al Consiliului Europei pentru combaterea violenței bazate pe gen și promovarea egalității de gen. Convenția face apel la toți membrii societății, în special bărbați și băieți, să contribuie activ la prevenirea tuturor formelor de violență bazată pe gen.”

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal