GÂNDUL ZILEI | Fetița Mașa împotriva stalinismului de 100 de ani
Vremurile staliniste în Rusia au revenit și, deocamdată, se pare că au de gând să rămână. Mașa Moskaleova, însă, nu e de acord cu ele.
・ Diana Guja
Meduza a publicat scrisoarea Mașei Moskaleova, fetița de 12 ani din Rusia, care a fost plasată într-un orfelinat, iar tatăl său, Alexei, în arest la domiciliu, după ce a desenat un desen anti-război. Pe 28 martie tatăl ei a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru „discreditarea” repetată a armatei.
Iată scrisoarea:
Tata, salut, eu te rog foarte mult, să nu fii bolnav și să nu-ți faci griji. Cu mine totul e în regulă, eu te iubesc foarte mult și vreau să știi că tu nu ești vinovat, eu sunt întotdeauna de partea ta și tot ce faci este corect. Eu te iubesc foarte mult, îți mulțumesc pentru tot ce faci pentru mine. Când ți-e rău sau când îți fac griji, eu mă îmbolnăvesc și mă simt foarte rău. Eu cred că totul va fi bine și noi vom fi împreună. Sper în ce e mai bun și te iubesc foarte mult. Tăticule, știi, așa cum mi-a scris o femeie, trebuie să credem, să sperăm și să iubim, pentru că învinge doar cel care știe să creadă, să spere și să iubească. Să știi că vom câștiga, victoria va fi a noastră, orice s-ar întâmpla, suntem împreună, suntem o echipă, ești cel mai bun. Tu ești tatăl meu, cel mai deștept, cel mai frumos, cel mai bun tată pe lume. Să știi - nu e nimeni mai bun ca tine. Te rog - numai nu renunța. Crede, speră și iubește. Într-o zi, ne vom așeza la masă și ne vom aminti tot ce se întâmplă acum. Eu te iubesc și sper - nu, eu știu - tu nu vei renunța, tu ești puternic, noi suntem puternici, noi vom reuși, iar eu mă voi ruga pentru tine și pentru noi, tată. Sunt mândră. Da, tata, eu pot spune că mă mândresc cu tatăl meu. Mândru, deștept, frumos, încăpățânat și care își iubește atât de mult fiica. Când, în sfârșit, ne vom întâlni, îți voi dărui un cadou mare și bun. Tăticule, eu nu vreau să-ți scriu despre sănătatea și dispoziția mea, nu vreau să te indispun, dar am înțeles - mai bine un adevăr amar, decât o minciună dulce. Dar nu-i nimic, ne vom întâlni și îți voi povesti totul. Iată acest simbol [simbolul păcii desenat de Mașa] înseamnă un simbol anti-război, îți voi dărui acest pandantiv ca celui mai curajos om din lume. Love you, ești un erou. Eroul meu.
Autor: Mașa Moskaleova
Alexei Moskaleov nu a fost prezent la anunțarea verdictului. Secretarul de presă al Tribunalului, Olga Dyachuk, a declarat că în noaptea de 28 martie, Moskaleov a scăpat din arestul la domiciliu. Unde se află el acum nu se cunoaște.
Mașa a desenat un desen anti-război cu inscripțiile „Nu războiului” și „Glorie Ucrainei” la lecția de artă. S-a întâmplat în aprilie 2022. Desenul reprezenta o femeie cu un drapel ucrainean, ferind un copil de rachete. A doua zi după lecție, Moskaleov și fiica lui au fost luați din școală de poliție. Împotriva bărbatului a fost întocmit un protocol privind „discreditarea” armatei din cauza unui comentariu din Odnoklassniki. Textul comentariului este „Armata Rusă. Vinovații sunt alături de noi”.
În acceași țară, cu doar o săptămână în urmă, Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, citea o altfel de scrisoare. Acesta, la o reuniune a grupului de lucru al Comisiei Militar-Industriale, a citit telegrama lui Iosif Stalin din 17 septembrie 1941 către șefii întreprinderilor.
Vă rog să îndepliniți onest și la timp comenzile pentru furnizarea de corpuri de tanc la Uzina de tractoare Chelyabinsk. Acum vă cer și sper că vă veți îndeplini datoria față de Patria Mamă. În câteva zile, dacă vă dovediți a fi încălcat datoriilor voastre față de Patria Mamă, voi începe să vă zdrobesc ca niște criminali care neglijează onoarea și interesele Patriei lor. Nu putem tolera ca trupele noastre să sufere pe front din cauza lipsei de tancuri, în timp ce voi, în spatele îndepărtat, vă răcoriți și nu faceți nimic.
Autor: Iosif Stalin
Epilog
În decembrie 1931, la Teatrul de Artă din Moscova a avut loc premiera spectacolului bazat pe piesa „Frica” de Alexandr Afinoghenov. Protagonistul, un anume profesor-fiziolog Borodin, într-una din scene, se îndreaptă spre tribună pentru a povesti despre descoperirea lui senzațională.
...Trăim într-o eră a unei mari frici. Frica îi face pe intelectualii talentați să renunțe la mamele lor, să-și falsifice originile sociale, să urce în poziții înalte. Da, da, într-un loc înalt pericolul deconspirării nu este atât de groaznic. Frica merge după om. Omul devine suspicios, retras, lipsit de scrupule, neglijent și lipsit de principii…
Autor: Alexandr Afinoghenov
Spectacolul a produs senzație, chiar dacă pare incredibil să auzi un astfel de monolog într-o piesă de teatru sovietică, montată la începutul terorii staliniste, când a fost pornit aparatul represiv și au avut loc primele procese demonstrative.
Dar să nu ne amăgim... Sfârșitul piesei plătește tribut vremurilor și stârnește admirație în rândul întregii conduceri de partid. După ce Borodin și-a terminat discursul, Klara, o bolșevică în etate, i-a luat locul la tribună, de unde i-a spus că greșește și nu face decât să ia partea contrarevoluției. Pentru ca frica să dispară, un bolșevic adevărat trebuie să fie molipsit de neînfricarea bolșevică, la fel ca și revoluționarii, care au murit în închisori sau în exil.
Rusia, de aproape o sută de ani, încearcă să creeze omul nou. Un om lipsit de frică pentru sine și copiii săi. Gata să lupte în războaiele declanșate pentru ambiții imperialiste. Apoi, apar fetițe ca Mașa, care reușesc să țină piept unui sistem canibalic care, construiește omul nou, mâncându-l.