Legile privind activitatea SIS, votate în prima lectură. Opoziția afirmă că subminează statul de drept, iar guvernarea dă asigurări că va respecta recomandările Comisiei de la Veneția
Pachetul de legi privind activitatea Serviciului de Informații și Securitate (SIS) a fost votat de Parlament în prima lectură. Dezbaterile nu au trecut fără critici dure din partea opoziției, care a afirmat că legile vor submina democrația și statul de drept.
・ Cristian Bolotnicov
Este periclitat dreptul la viața privată, intimitate și cale de atac. Mai multe sintagme conțin prevederi ambigue și unele sensuri sunt greu de înțeles. Suntem la un pas de la uzurparea puterii de stat.
Autor: Grigore Novac, deputat BCS
La rândul său, președintele Comisiei parlamentare apărare, securitate și ordine publică, deputatul Lilian Carp a respins afirmațiile. Parlamentarul a dat asigurări că în lectura a doua, proiectele de legi vor fi ajustate la recomandările Comisiei de la Veneția.
Noi ne propunem să construim un altfel de SIS. Noi promitem public că vom face dezbateri pentru a ajunge la o lege bună, de compromis. Abuzurile nu trebuie să fie admise (...) Voi opoziția nu manipulați cu termenii că oamenii vor fi ascultați în pat, că mai nu știu ce, nu oamenii aceștia vor fi ascultați. Legea va fi folosită împotriva celor care se vând, care vând R. Moldova, împotriva hoților.
Autor: Lilian Carp, deputat PAS
Cele trei proiecte de legi: privind Serviciul de Informații și Securitate al R. Moldova (nr. 420), modificarea legii privind statutul ofițerului de informații și securitate (nr. 421) și privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă (nr. 422).
Potrivit autorilor proiectului, inițiativa legislativă privind Serviciul de Informații și Securitate are scopul de a asigura independența instituției. Documentul conține reglementări detaliate despre atribuțiile, obligațiile și drepturile SIS, fiind stabilite clar categoriile de fapte, riscuri și amenințări, care prezintă un pericol deosebit pentru securitatea națională.
Modificările la Legea privind statutul ofițerului de informații și securitate vizează schimbarea unor condiții ce țin de angajare, printre care micșorarea plafonului minim de vârstă la angajarea în funcții de subofițer. Totodată, se propune ca ofițerul de informații să poată accede într-o funcție de conducere doar în cazul în care are o vechime de serviciu în funcția de ofițer de informații de cel puțin trei ani.
Parlamentarii au mai examinat, în prima lectură, modificări la Legea privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă. Documentul are scopul de a delimita competențele SIS și de a le ajusta la standardele serviciilor speciale din țările cu democrație consolidată. De asemenea, prin aceste modificări legislative, se propune ajustarea procesului informativ și contrainformativ la dinamica riscurilor și amenințărilor cu impact asupra securității naționale.
Proiectele vor fi supuse, în continuare, consultărilor publice, cu scopul de a fi definitivate în contextul recomandărilor emise de Comisia de la Veneția. Aceastea vor fi propuse spre adoptare, în a doua lectură, în plenul Parlamentului.
Menționăm că potrivit avizului Comisiei de la Veneția, instituția a constatat un șir de divergențe în proiectul de legi privind activitatea SIS. Astfel, comisia a venit și cu mai multe recomandări. Mai exact, printre observații se numără:
Atribuțiile acordate SIS-ului. Se constată că în anumite articole din proiectul de legi sunt definite foarte vag anumite atribuții ale SIS și ale directorului SIS. Același lucru l-a constat și Procuratura Generală. Prin urmare, aceste atribuții vor fi reformulate pentru evitarea confuziilor.
O altă mențiune este faptul că anumite prevederi care există deja în Lege SIS au fost reformulate și reintroduse în noul proiect de lege. Comisia de la Veneția susține că unele dintre aceste articole, care anterior deja au fost aplicate, încalcă drepturile cetățenilor.
Monitorizarea proceselor electorale de către SIS. Comisia de la Veneția susține că domeniul electoral este exclus din obiectul activității SIS. Recomandarea este ca autorii proiectului să indice detaliat cum trebuie SIS să se implice în aceste procese.
Măsurile speciale ale SIS. O parte dintre aceste măsuri sunt prevăzute în prezent în Legea 59 cu privire la măsurile speciale de investigație.
Iar observația Comisiei de la Veneția ține de avizarea măsurilor speciale de investigație. Proiectul de lege prevede că directorul SIS este cel care avizează aceste măsuri.