Ultimă oră | R. Moldova rămâne în stare de urgență pentru încă 60 de zile. Care sunt argumentele

Ultimă oră | R. Moldova rămâne în stare de urgență pentru încă 60 de zile. Care sunt argumentele

Starea de urgență pe teritoriul Republicii Moldova a fost prelungită cu încă 60 de zile. Decizia a fost luată în cadrul ședinței plenare din 30 martie. Pentru proiectul de hotărâre au votat de 61 de deputați din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate Decizia va intra în vigoare începând cu 5 aprilie. 

Stela Vdovii

Prim-ministrul Dorin Recean a venit în plenul Parlamentului pentru a explica necesitatea prelungirii acestei măsuri. Iată argumentele premierului:

...

Premierul, în plenul Parlamentului, cu argumente pentru prelungirea stării de urgență

captură ecran

Publicitate

🔘 „Războiul profund, injust și inuman, pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei, cresc riscurile legate de contraofensive și asta are consecințe grave în regiune și, în primul rând, în R. Moldova. Avem teritoriul survolat de către rachete străine și asta pune în pericol viața și siguranța cetățenilor noștri. Prelungirea stării de urgență este un instrument constituțional necesar, deoarece ne confruntăm, în continuare cu un război hibrid al Rusiei împotriva R. Moldova. Guvernul este prima instituție care este interesată în revenirea la normalitate. Pe de altă parte, anume regimul stării de urgență oferă regim juridic și pârghiile necesare, ca să asigurăm oamenii de afaceri, cetățenii cu energiei, cu cele necesare pentru un trai decent”, afirmă premierul.

🔘 „Mai mult ca atât - noi avem acest sabotaj din justiție complică și mai mult situația ci tentativele de destabilizare. Asta, pentru că dosarele marilor corupți finanțează, în continuare protestele. Plătesc oamenii ca să facă agresiuni împotriva poliției.”, a explicat Recean.

🔘 „În continuare, avem riscuri legate de asigurarea cu energie electrică - noi nu avem suficientă capacitate de a o produce aici, în țară, iar, pe de altă parte, avem bombardamentele Rusiei asupra infrastructurii în Ucraina. Guvernul întreprinde toate măsurile necesare, se adaptează și asigură cel mai mic preț la energie. Iar acest lucru est posibil, atunci când ai la îndemână toate pârghiile necesare, altfel, tarifele ar fi și mai mari”, a mai spus Dorin Recean.

🔘 „Ca și până acum, acțiunile Guvernului nu vor depăși limitele mandatului atribuit de Parlament și nici nu vor viza încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale. Prin intermediul Comisiei pentru Situații Excepționale vom acționa, ca întotdeauna, în mod transparent”, a mai dat asigurări premierul.

...

61 de deputați au votat pentru prelungirea stării de urgență

captură ecran

Runda de întrebări și răspunsuri, la propunerea deputatului Boris Marcoci, a fost întreruptă, prin aplicarea articolului 108 din Regulamentul Parlamentului. Într-un final, 61 de deputați din fracțiunea PAS au votat prelungirea stării de urgență cu 60 de zile, începând cu data de 5 aprilie.

Amintim că, ultima dată, starea de urgență a fost prelungită în ședința plenară din data de 1 decembrie și a intrat în vigoare începând cu 6 decembrie, 2022.

Anterior, starea de urgență a fost prelungită la începutul lunii octombrie. Pentru proiectul de hotărâre au votat 53 de deputați, după ce prim-ministra Natalia Gavrilița a vorbit de la tribuna Parlamentului despre motivele pentru care ar fi necesară prelungirea stării de urgență.

Aceasta a fost prelungită și la sfârșitul lunii iulie. Atunci, cu votul a 52 de deputați din fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate a fost luată decizia de a prelungi starea cu încă 60 de zile.

AGORA amintește că și la 23 iunie s-a prelungit cu 45 de zile, cu votul a 59 de deputați din PAS.

Anterior, starea de urgență pe teritoriul R. Moldova s-a prelungit cu 60 de zile la 21 aprilie. Decizia a fost luată cu votul a 55 de deputați, în mare parte cei din majoritatea parlamentară.

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Hotărârea declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu 20 ianuarie 2022. Pe 24 februarie 2022 aceasta a fost abrogată și a fost adoptată o nouă Hotărâre privind declararea stării de urgență pe o perioadă de 60 de zile. Prin Hotărârea adoptată la 20 aprilie anul curent, începând cu data de 25 aprilie anul curent starea de urgență pe întreg teritoriul țării a fost prelungită cu 60 de zile.

Pentru prima oară starea de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova a fost Declarată pe 17 martie 2020.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal