2.500 de lei lunar, pentru compensarea serviciilor de îngrijire alternativă a copiilor: Angajații cu copii sub 3 ani, stimulați să revină la muncă
Angajații cu copii sub 3 ani care revin la locul de muncă vor putea beneficia de compensarea costurilor suportate pentru serviciile alternative de îngrijire a copiilor. Mărimea compensării va fi de până la 2500 de lei lunar pentru fiecare copil, va fi acoperită de angajator, iar plata nu va fi impozitată. Inițiativa legislativă a fost aprobată în Parlament în primă lectură, la 31 martie.
・ Irina Soltan
Autorul proiectului, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, susține că legea va contribui la reducerea decalajului de gen pronunțat care există pe piața muncii din Republica Moldova și, în majoritatea cazurilor, se reflectă negativ asupra femeilor.
Introducerea facilităților ar permite angajatorilor și angajaților să valorifice munca feminină și să contribuie la creșterea economică generală prin implicarea plenară a femeilor. Propunerea ține cont de practicile reușite ale altor state privind facilitarea procesului de creare a locurilor de muncă prietenoase părinților.
Proiectul are drept scop încurajarea încadrării în câmpul muncii, în special, a femeilor care au copii mici, și face parte dintr-un pachet amplu de legi în vederea creșterii ratei de ocupare a doamnelor.
Autor: Dan Perciun
Pentru punerea în aplicare a acestor norme este necesară modificarea Codului fiscal, Legii privind sistemul public de asigurări sociale, Legii cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală.
La prima etapă ne propunem să vină banii la părinte, să fie posibilitatea de-ai cheltui inclusiv cheș. Iar în a doua etapă, printr-un sistem informațional, acești bani să poată fi cheltuiți doar în adresa unor prestatori înregistrați, care să lucreze legal. Așa vrem să atingem și al doilea obiectiv - formalizarea sectorului. Or azi, el este la fel ca alte sectoare, predominant informal.
Autor: Dan Perciun
Proiectul de lege urmează să fie supus votului în lectură finală.