BERD și UE sprijină ProCredit Bank Moldova în eforturile de creștere a finanțării pentru afacerile din Republica Moldova

BERD și UE sprijină ProCredit Bank Moldova în eforturile de creștere a finanțării pentru afacerile din Republica Moldova

Întreprinderile moldovenești urmează să beneficieze de un acces lărgit la finanțare, deoarece Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în parteneriat cu Uniunea Europeană, extinde un nou pachet financiar pentru ProCredit Bank Moldova în cadrul liniei de creditare EU4Business-BERD.

Cătălina Vudvud Grițco

 • BERD acordă un împrumut de 10 milioane EUR pentru ProCredit Bank în Moldova.
 • Întreprinderile mici și mijlocii din Moldova urmează să beneficieze de un acces mai mare la finanțarea investițiilor.
 • Proiectul este sprijinit de UE cu granturi de stimulare, în cadrul Inițiativei EU4Business.
 • Întreprinderile moldovenești urmează să beneficieze de un acces lărgit la finanțare, deoarece Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în parteneriat cu Uniunea Europeană, extinde un nou pachet financiar pentru ProCredit Bank Moldova în cadrul liniei de creditare EU4Business-BERD.

  Împrumutul de 10 milioane EUR care va sprijini finanțarea investițiilor pentru microîntreprinderile și IMM-urile din Moldova, este destinat modernizării echipamentelor, produselor și serviciilor acestora, în conformitate cu standardele UE, pentru a crește competitivitatea și a profita de oportunitățile comerciale internaționale. Se mai dorește ca cel puțin 70% din împrumut să fie direcționat către finanțarea investițiilor în tehnologii verzi. Din 2018, ProCredit Bank a finanțat IMM-urile locale în cadrul programului cu o sumă totală de 25 milioane EUR.

  ...

  ProCredit Bank Moldova

  Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în parteneriat cu Uniunea Europeană

  Publicitate

  Împrumutul a fost semnat în timpul vizitei în Republica Moldova a lui Mark Bowman, vicepreședintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru Politică și Parteneriate.

  „Întreprinderile mici reprezintă un pilon important al economiei moldovenești și sprijinirea acestora este vitală pentru a asigura o creștere economică sustenabilă. Investițiile în modernizarea echipamentelor și eficiența energetică sunt esențiale pentru competitivitatea lor și ajută la diminuarea impactului negativ al războiului din Ucraina și al crizei energetice.”, a menționat domnul Bowman.

  „Sprijinul acordat IMM-urilor a fost și rămâne în centrul asistenței UE pentru Republica Moldova. În acest moment există aproximativ 30 de programe axate pe IMM-uri în cadrul inițiativei EU4Business, finanțate sau cofinanțate de UE, care oferă sprijin financiar prin împrumuturi, granturi și scheme de garantare și consiliere în afaceri sau o combinație a celor două.”, a spus Adam Grodzicki, Adjunct al Șefului de Cooperare în cadrul Delegației UE în Republica Moldova.

  ...

  ProCredit Bank Moldova

  Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în parteneriat cu Uniunea Europeană

  Irina Coroi-Jovmir, Președintele Comitetului de Conducere a ProCredit Bank Moldova, a menționat: „ProCredit Bank tinde să devină o Bancă-lider în ceea ce privește suportul acordat IMM-urilor de pe piață autohtonă, prin promovarea practicilor bancare sustenabile, orientate spre dezvoltare. Banca noastră are sprijinul pentru IMM-uri în ADN-ul său, deoarece mai mult de 90% din portofoliul creditar total al Băncii este alocat întreprinderilor mici și mijlocii.

  Suntem convinși că prin semnarea acestui contract, ProCredit Bank, împreună cu partenerul său financiar de lungă durată BERD, își vor uni forțele și pasiunea pentru a dezvolta un sector mai sustenabil și mai rezilient al IMM-urilor din Moldova.”

  Împrumutul este completat de finanțarea prin granturi din partea UE, sprijinirea stimulentelor pentru granturile destinate proiectelor de investiții de succes pentru debitorii ProCredit Bank, precum și prin asistența pentru implementarea proiectelor dedicate ProCredit Bank și clienților săi.

  ...

  ProCredit Bank Moldova

  Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în parteneriat cu Uniunea Europeană

  Moldova a primit statutul de candidat pentru aderarea la UE în luna iunie 2022. Această nouă finanțare va contribui la atingerea țintei Planului Economic și de Investiții al UE de a sprijini 50.000 de IMM-uri din Moldova.

  ProCredit Bank este o bancă comercială orientată spre dezvoltare. A cincea bancă ca mărime din Moldova, este deținută integral de ProCredit Holding AG & Co și face parte din grupul internațional ProCredit cu sediul la Frankfurt pe Main. Cele 12 bănci din cadrul Grupului operează în economii în tranziție și țări în curs de dezvoltare, incluzând și o bancă în Germania.

  BERD este cel mai mare investitor instituțional al Republicii Moldova. Până în prezent, a investit peste 2 miliarde de euro în 159 de proiecte.

  ...

  ProCredit Bank Moldova

  Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în parteneriat cu Uniunea Europeană

  Cele mai populare

  Agora

  AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

  REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

  APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
  © 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal