Limba română, introdusă cu erori în Constituție. Ce semnalează juriștii și cum reacționează PAS
După ce la 16 martie, legea privind introducerea sintagmei „limba română” în toată legislația națională a fost adoptată de deputați, fiind promulgată de președinta Maia Sandu, la 22 martie, mai mulți juriști și internauți au atras atenția asupra unor erori apărute în noul text al legii. Este vorba despre modul în care a fost implementată modificarea, fără trimitere la decizia CC și constatarea desuetudinii textului „funcționând pe baza grafiei latine”.
・ Cristian Bolotnicov
Mai exact, fostul ministru al justiției, Alexandru Tănase scria la 30 martie că pe site-ul legis.md figura în continuare noțiunea limba moldovenească, cu precizarea că sintagma „funcționând pe baza grafiei latine” era constată ca fiind desuetă (scoasă din uz - n.r.). În opinia juristului, acest fapt a condus la faptul că în R. Moldova limba oficială ar fi „moldoveneasca”, dar care de această dată, a fost „golită de garanția constituțională că aceasta funcționează pe baza grafiei latine”, ceea ce teoretic, ar permite unei alte guvernări, să dispună inclusiv trecerea la „grafia chirilică”, din moment ce legea supremă nu mai menționează acest aspect.
„Astfel, dacă mâine la putere vin niște nebuni, ei nu vor avea nici un obstacol să treacă din nou „limba moldovenească” la grafia chirilică, invocând „argumentul” că așa scria Ștefan cel Mare”, afirmă fostul președinte al Curții Constituționale.
Juristul mai afirmă că potrivit declarației de independență „alfabetul latin este un element al identității noastre naționale”, iar plasarea în desuetudine nu este menționată nici de Hotărârea CCM și nici nu trebuia introdusă sau discutată de Parlament.
Ulterior, juristul a salutat excluderea sintagmei de „limba moldovenească”, realizată abia la 31 martie curent, afirmând însă că menținerea desuetudinii sintagmei de „grafie latină” nu ar fi cea mai fericită soluție „dar categoric este cea mai bună”. De cealaltă parte, doctorul în drept constituțional, Alexandru Arseni consideră că prevederile privind constatarea desuetudinii sintagmei „funcționând în baza grafiei latine” sunt neconstituționale și contrare inclusiv prevederilor științifice.
Parlamentul prin această lege organică, nu a făcut nimic decât a pus în aplicare hotărârea Curții Constituționale privind interpretarea art. 13, hotărârea care are putere juridică, definitorie și este o interpretare oficială, nu a dictat cum să facă legea, în preambulul hotărârii Curții Constituționale este redacția „limba română”, restul rămâne neschimbat pentru că Curtea Constituțională a interpretat clar sintagma că limba moldovenească este neștiințifică conform hotărârii Curții Constituționale, pe restul nu s-a pronunțat. De aceea, intervenția Parlamentului, prin această această lege privind excluderea „în baza grafiei latine” este neconstituțională, contrar prevederilor științifice pentru explicație.
Autor: Alexandru Arseni, doctor în drept constituțional
Totodată, o altă eroare pe care au sesizat-o mai mulți juriști se referă la faptul că nu se face trimitere la hotărârea Curții Constituționale nr. 36/2013, așa cum se procedează în alte cazuri.
„Așa că stimați tehnicieni ai site-ului legis.md, deputati etc. - redactati corect nota la art.13 și menționați atat Hotararea CC nr.36 din 05.12.2013, cât și Legea nr. 52 din 16.03.23. Aceasta mică nuanță are triplu impact - în primul rând asta e cutuma deja (așa se face de ani de zile !!), în al doilea rând toți trebuie să cunoască Hotărârea CC nr.36 și în al treilea rand „limba română" din text va rămâne intactă, când Legea nr.52 va fi declarată parțial neconstituțională în partea "desuetudinea textului „functionand pe baza grafiei latine", a transmis avocata Laura Urschi.
Anterior, deputata PAS, Veronica Roșca a calificat drept „nereușit” faptul că a fost introdusă inițial formularea „desuetă”
„Strict tehnic, au la dispoziție un termen 30 de zile. Procesul de ajustare este foarte anevoios. Respectiv, în opinia mea, au scris partea cea mai simplă – că se constatată „desuetă”, apoi urmează să schimbe. Noi am fost consternați, zilnic îi întreb: când va fi finalizată modificarea, e penibil. E total nereușit și au lăsat loc de interpretări, dar ei nu au observat nimic ieșit din comun”, a declarat Veronica Roșca pentru newsmaker.md.
Amintim că la 28 martie curent, legea prin care sintagma „limba moldovenească” a fost înlocuită cu „limba română” în Constituție și toate legile statului, a fost atacată de Partidul Socialiștilor la Curtea Constituțională. Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea afirmă că modificarea dată a ignorat procedura de modificare a Legii Supreme.
Așa că stimați tehnicieni ai site-ului legis.md, deputati etc. - redactati corect nota la art.13 și menționați atat Hotararea CC nr.36 din 05.12.2013, cât și Legea nr. 52 din 16.03.23. Aceasta mică nuanță are triplu impact - în primul rând asta e cutuma deja (așa se face de ani de zile !!), în al doilea rând toți trebuie să cunoască Hotărârea CC nr.36 și în al treilea rand „limba română" din text va rămâne intactă, când Legea nr.52 va fi declarată parțial neconstituțională în partea "desuetudinea textului „functionand pe baza grafiei latine.
Autor: Laura Urschi, avocată
Anterior, deputata PAS, Veronica Roșca a calificat drept „nereușit” faptul că a fost introdusă inițial formularea „desuetă”, într-o declarație pentru newsmaker.md.
Strict tehnic, au la dispoziție un termen 30 de zile. Procesul de ajustare este foarte anevoios. Respectiv, în opinia mea, au scris partea cea mai simplă – că se constatată „desuetă”, apoi urmează să schimbe. Noi am fost consternați, zilnic îi întreb: când va fi finalizată modificarea, e penibil. E total nereușit și au lăsat loc de interpretări, dar ei nu au observat nimic ieșit din comun.
Autor: Veronica Roșca, deputată PAS
Amintim că la 28 martie curent, legea prin care sintagma „limba moldovenească” a fost înlocuită cu „limba română” în Constituție și toate legile statului, a fost atacată de Partidul Socialiștilor la Curtea Constituțională. Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea afirmă că modificarea dată a ignorat procedura de modificare a Legii Supreme.