Parlamentul turc a ratificat aderarea Finlandei la NATO, în timp ce Suedia a fost lăsată să aștepte

Parlamentul turc a ratificat aderarea Finlandei la NATO, în timp ce Suedia a fost lăsată să aștepte

 Parlamentul turc a aprobat joi un proiect de lege care permite Finlandei să adere la NATO, deschizând calea pentru ca această țară să devină parte a alianței occidentale de apărare. Turcia ultima dintre cei 30 de membri ai alianței care a ratificat aderarea Finlandei, după ce legislativul Ungariei a aprobat un proiect de lege similar la începutul acestei săptămâni, scrie Reuters.

Baciu Ana

Președintele Tayyip Erdogan a declarat la începutul lunii martie că Finlanda a obținut binecuvântarea Turciei după ce a și-a respectat promisiunile de a lua măsuri drastice împotriva grupurilor considerate de Ankara ca fiind teroriste și de a elibera exporturile în domeniul apărării.

Finlanda și Suedia au cerut să adere la NATO anul trecut, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Însă procesul a fost blocat de Turcia și Ungaria. Parlamentele tuturor membrilor NATO trebuie să ratifice noii veniți.

„Aderarea la NATO va consolida securitatea Finlandei și va îmbunătăți stabilitatea și securitatea în regiunea Mării Baltice și în Europa de Nord”, a declarat guvernul finlandez într-o declarație după votul din parlamentul turc.

Turcia încă nu aprobă cererea de aderare a Suediei, despre care Ankara spune că nu a mers suficient de departe în ceea ce privește combaterea persoanelor pe care Turcia le consideră teroriști. Cele trei țări au semnat anul trecut un pact pe această temă.

Comisia pentru afaceri externe a parlamentului turc a aprobat în unanimitate proiectul de lege al Finlandei săptămâna trecută. Procesul legislativ din Turcia avea loc în contextul în care se pregătește pentru alegerile parlamentare și prezidențiale din 14 mai.

Aderarea Finlandei ar reprezenta prima extindere de la aderarea Macedoniei de Nord la alianță în 2020.

Turcia a afirmat în repetate rânduri că Suedia trebuie să ia măsuri suplimentare împotriva susținătorilor militanților kurzi și a membrilor rețelei pe care Ankara o consideră responsabilă pentru tentativa de lovitură de stat din 2016. Turcia tratează ambele grupuri ca organizații teroriste.

Discuțiile dintre Suedia și Turcia au înregistrat puține progrese, în special în urma mai multor dispute, în special din cauza protestelor de stradă ale grupurilor prokurde din Stockholm.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că a salutat ratificarea de către Turcia pentru Finlanda și a încurajat-o să ratifice rapid și aderarea Suediei.

„Suedia și Finlanda sunt amândouă parteneri puternici și capabili care împărtășesc valorile NATO și care vor consolida Alianța și vor contribui la securitatea europeană”, a declarat un purtător de cuvânt al departamentului.

Premierul finlandez Sanna Marin, la scurt timp după votul din Turcia, a declarat: „Finlanda este alături de Suedia acum și în viitor și sprijină cererea sa”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că a îndemnat Turcia și Ungaria să ratifice ambele cereri. Un vot privind candidatura Suediei nu a fost încă programat în Ungaria.

Ce urmează?

Publicitate

Statele Unite și alte țări NATO speră ca cele două țări nordice să devină membre ale alianței în cadrul unui summit NATO care va avea loc la 11 iulie în capitala Lituaniei, Vilnius.

Ratificarea de către parlamentul turc a aderării Finlandei la NATO urmează să fie aprobată de președintele Tayyip Erdogan și apoi publicată în Monitorul Oficial al țării.

Finlanda a finalizat deja procesul legal de ratificare pentru partea sa, anticipând viitoarele sale alegeri parlamentare de duminică și o pauză electorală corespunzătoare, care altfel ar fi putut amâna procesul cu câteva luni.

După ce au finalizat procesul de ratificare, atât Turcia, cât și Ungaria trebuie să trimită documentele de aprobare către guvernul american de la Washington, care este depozitarul NATO în temeiul tratatului fondator al alianței.

Stoltenberg va invita apoi în mod oficial Finlanda să adere la NATO.

Ca pas final, Finlanda va preda „instrumentul de aderare”, un document semnat de ministrul său de externe, cu guvernul american, a declarat guvernul finlandez.

Când documentul „instrumentului de aderare” al Finlandei va ajunge la Departamentul de Stat al SUA, țara nordică va deveni oficial membră NATO.


Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal