Maia Sandu, la comemorarea victimelor atrocităților din Bucea: Crimele împotriva umanității trebuie să ducă la consecințe grave pentru ca istoria să nu se repete (VIDEO)

Maia Sandu, la comemorarea victimelor atrocităților din Bucea: Crimele împotriva umanității trebuie să ducă la consecințe grave pentru ca istoria să nu se repete (VIDEO)

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat la ceremonia de comemorare a victimelor masacrului de la Bucea, în ziua în care se împlinește un an de la eliberarea orașului. La eveniment au mai participat șefii guvernelor din Slovacia, Slovenia și Croația, Eduard Geger, Robert Golob și Andrej Plenkovic. Oficialii au participat la un summit, iar vizitele liderilor străini nu au fost anunțate decât astăzi.

Zagnat Elena

Astăzi, eu, dar și oamenii din Moldova suntem alături de comunitatea globală în amintirea terorii provocate în orașul Bucea în urmă cu un an. Admirăm curajul și hotărârea apărătorilor care au alungat invadatorii ruși. Onorăm și deplângem victimele nevinovate - bărbați, femei, părinți și copii - sute de oameni uciși, mulți alții violați, torturați sau traumatizați.

Autor: Maia Sandu, președinta Republicii Moldova

Publicitate

Șefa statului a avut o întâlnire cu președintele ucrainean. În timpul discuțiilor, Volodimir Zelenski a subliniat că ambele state sunt expuse la amenințări din cauza agresiunii rusești și că, prin urmare, Ucraina și Moldova ar trebui să aibă răspunsuri comune la acestea.

Pe măsură ce acest război brutal se prelungește, rămânem fermi în condamnarea agresiunii Rusiei, atrocităților pe care le-am văzut cu toții lângă Kiev și în alte regiuni din Ucraina, ocupate sau bombardate de trupele ruse. Statele democratice trebuie să lucreze împreună pentru a se asigura că aceste atrocități sunt investigate și pedepsite. (...) Trebuie să semnalăm lumii că violența nu va fi tolerată – în Ucraina sau oriunde altundeva. Crima are consecințe. Crimele împotriva umanității trebuie să ducă la consecințe grave pentru ca istoria să nu se repete.

Autor: Maia Sandu, președinta Republicii Moldova

Tot astăzi, Volodimir Zelenski a acordat orașului Bucea titlul „Oraș erou”. 

Când Bucea a fost eliberată, am văzut că diavolul nu este undeva departe, ci pe pământ. Adevărul teribil despre ceea ce se întâmpla în teritoriile ocupate a fost dezvăluit lumii. Nu vom uita niciodată victimele acestui război și cu siguranță îi vom aduce pe toți criminalii ruși în fața justiției.

Autor: Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei

Potrivit unor rapoarte, timp de 33 de zile de ocupație, peste 1.400 au fost ucise în Bucea, dintre care 37 de copii. Peste 175 de persoane au fost găsite în gropi comune și camere de tortură. Rusia neagă uciderea civililor, calificând rapoartele drept false.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal