Uniunea Europeană susține abordarea eco-inovativă a IMM-urilor din Republica Moldova. Opt companii – mai aproape de un model de business ecologic

Uniunea Europeană susține abordarea eco-inovativă a IMM-urilor din Republica Moldova. Opt companii – mai aproape de un model de business ecologic

Schimbările climatice, reducerea resurselor naturale și a biodiversității sunt câteva dintre provocările de mediu ce necesită noi abordări ce țin de modul de funcționare socio-economică, dar și noi tehnologii care să aducă beneficii de mediu clare și substanțiale. În acest context, Uniunea Europeană, prin intermediul programului „Uniunea Europeană pentru Mediu” (EU4Environment), și-a propus să ajute șase din țările Parteneriatul Estic, inclusiv Republica Moldova, să-și planifice politici și investiții mai ecologice, stimulând adoptarea de produse și tehnologii inovatoare și creșterea gradului de conștientizare cu privire la beneficiile acțiunii de mediu.

Cătălina Vudvud Grițco

În cadrul acestui program, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) și Ministerul Dezvoltarii Economice și Digitalizării, în coordonare cu Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), au implementat pe parcursul anilor 2022-2023 proiectul „Promovarea lanțurilor valorice ecologice și a eco-inovării în cadrul IMM din Moldova”. Astfel, au fost desfășurate în comun mai multe activități de promovare a conceptului de eco-inovare și conștientizarea avantajelor și oportunităților de dezvoltare durabilă a mediului de afaceri din Republica Moldova.

Pentru a încuraja „ecologizarea” IMM-urilor din Republica Moldova au fost organizate patru ateliere de lucru, în cadrul cărora au fost promovate instrumente și bune practice de afaceri mai ecologice, instrumente ce sunt deja puse în aplicare de statele membre ale Uniunii Europene și pot fi adaptate necesităților IMM-urilor din Republica Moldova.  

...

EU4Environment

EU4Environment

Publicitate

De asemenea, în cadrul proiectului a fost realizat un studiu, prin care a fost analizat cadrul de politici naționale și a fost evaluat potențialul de eco-inovare în sectoarele prioritare ale Republicii Moldova. Astfel, pe baza rezultatelor analizei, două sectoare au fost identificate ca fiind cele mai promițătoare pentru a extinde măsuri de eco-inovare în activitatea IMM-urilor din Moldova. Este vorba despre agricultură și industrie. 

...

EU4Environment

EU4Environment

În urma unui apel național pentru IMM-urile din aceste două sectoare, interesate în dezvoltarea abordării eco-inovării, opt companii au fost selectate pentru a primi servicii de consultanță din partea ODA și UNEP. Din sectorul industriei textile, au participat cinci companii: Macovei Textile, Șaltoianca, Sofidar, Romanița și Cherang. Din domeniul agriculturii (vinificație) au beneficiat trei companii: Javgurvin Group, Vindicum și Familia Mea. Toate companiile participante au fost evaluate după metodologia UNEP, șase din cele opt au fost susținute financiar pentru participarea la expoziții internaționale, iar cinci dintre acestea au beneficiat de strategii de dezvoltare a afacerilor în vederea integrării eco-inovării în sistemele și operațiunile lor de management.

Proiectul „Promovarea lanțurilor valorice ecologice și a eco-inovării în cadrul IMM din Moldova” este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul programului EU4Environment. Acesta este coordonat de către UNEP în colaborare cu OECD, UNECE, UNIDO, grupul Băncii Mondiale și este implementat de către  ODA și Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal