Persecuția disidenților în Rusia a atins un nou nivel. Statul preia copii acestora din familie și îi plasează în internate

Persecuția disidenților în Rusia a atins un nou nivel, ilustrat recent prin condamnarea la doi ani de închisoare a lui Alexei Moscaliov, pentru niște desene anti-război realizate de fiica sa și postări de același tip, publicate pe rețelele sociale. The Economist notează că separarea familiilor, devine o practică a Kremlinului, aplicată asupra disidenților.1 aprilie 2023, 14:40Cristian Bolotnicov

Persecuția disidenților în Rusia a atins un nou nivel. Statul preia copii acestora din familie și îi plasează în internate

Revenind la cazul Moscaliov, revista notează că Procurorii au semnalat că aceasta era sentința pe care o doreau, iar în sistemul judiciar rus nu aveau să fie dezamăgiți. Surpriza a fost că acuzatul nu era de fapt în sală atunci când a fost citită sentința. După pronunțarea verdictului, ofițerul de presă al instanței a explicat cu voce tare de ce: acesta fugise peste noapte din arest la domiciliu.

Acuzarea și condamnarea anunță un nou tip de represiune de la Kremlin: separarea familiilor ca pedeapsă pentru activismul împotriva războiului. În afara sălii de judecată, avocatul lui Moskaliov, Vladimir Biliyenko, s-a declarat șocat. „Niciodată nu am văzut un verdict pronunțat fără un acuzat”, a spus el. „Tot ce pot spune este că sper că este în siguranță. Unde este o preocupare secundară pentru mine”. O zi mai târziu, Moskaliov a fost reținut într-un adăpost din Minsk, capitala Belarusului. Aparent, el ar fi fost în curs de a fi adus ilegal în Occident.

Povestea soților Moskaliov a început în urmă cu aproape un an, când Mașa, în vârstă de 12 ani, a fost rugată să realizeze un desen în sprijinul soldaților ruși care luptă în Ucraina. Pentru majoritatea elevilor de la școala ei din Yefremov, un oraș aflat la cinci ore de mers cu mașina la sud de Moscova, a fost o sarcină simplă.

Dar Mașa a produs un desen care arată înțelegerea ei a adevărurilor: o familie tânără, rachete în zbor, cu legendele „Nu războiului” și „Glorie Ucrainei”. Profesoara ei îngrozită a raportat problema directoarei, care se pare că a transmis-o poliției. O zi mai târziu, atât Mașa, cât și tatăl ei au fost scoși din școală de bărbați în uniformă. „Ceilalți elevi se uitau de la ferestre, ca și cum am fi fost teroriști”, a declarat ulterior Moskaliov presei locale.

Un caz împotriva lui Moskaliov a fost deschis atunci când procurorii au descoperit propriile sale postări anti-război pe rețelele de socializare. El a fost amendat cu 32.000 de ruble (415 dolari) pentru că și-a exprimat furia față de rapoartele despre soldații ruși care au violat femei ucrainene. El a încercat să pună capăt incidentului prin retragerea fiicei sale de la școală și mutarea în alt oraș.

Dar, chiar înainte de anul nou, serviciile de securitate au făcut din nou o razie în locuința sa. Moskaliov spune că aceștia i-au confiscat economiile familiei (în valoare de aproximativ 4.750 de dolari), l-au bătut, i-au zdrobit capul de perete și au cântat imnul național rusesc la volum ridicat. Procurorii au deschis un dosar împotriva sa pentru „discreditarea repetată” a armatei ruse, ceea ce ar putea însemna până la trei ani de închisoare și separarea de fiica sa.

La 1 martie, Moskaliov a fost arestat în timp ce se întorcea de la serviciu. În aceeași zi, Mașa a fost luată și plasată într-o casă de copii. O procedură paralelă de decădere a lui Moskalyov din drepturile părintești, care echivalează cu o separare completă între părinte și copil, urmează să fie audiată pe 6 aprilie.

Biliyenko a declarat că acest proces juridic este folosit pentru a-i pedepsi pe tată și pe fiică pentru pozițiile lor împotriva războiului. Cei doi sunt foarte apropiați, a spus el, iar separarea i-ar afecta pe amândoi: „Se susțin unul pe celălalt.

Sunt fericiți unul în compania celuilalt. Orice altceva este irelevant pentru ei". O scrisoare scrisă de Mașa din adăpost, publicată ulterior de activiști, a subliniat legătura strânsă. „Bună, tată", scrie în scrisoare. „Te iubesc mult și vreau să știi că ceea ce faci este corect... Ești eroul meu".

Când un corespondent a încercat să viziteze adăpostul pentru copii, o clădire spartană în spatele unui gard înalt și verde, un agent de securitate l-a alungat. Biliyenko spune că se teme pentru bunăstarea lui Mașa și că există zvonuri că a încercat să se sinucidă.

Cazul domnului Moskalyov este cel mai flagrant de acest gen, dar cazuri similare au fost raportate și în alte părți din Rusia. În februarie, poliția a urmărit penal o familie din Moscova după ce fiica lor a postat pe rețelele de socializare un avatar al Sfântului Javelin, un simbol al rezistenței ucrainene.

În Daghestan, o regiune din sudul Rusiei, o elevă a fost obligată să își ceară scuze în fața camerei de filmat după ce a spus „Glorie Ucrainei, Putin este un ticălos” la adunarea din ultima zi de școală.

Iar în Buriatia, în Siberia, autoritățile au plasat un băiat cu handicap în vârstă de 16 ani în îngrijire după ce mama sa adoptivă, Natalya Filonova, o activistă anti-război, a fost arestată. Tatăl său adoptiv a fost spitalizat în urma unui atac de cord.

Băiatului nu i s-a permis să asiste la procesul mamei sale. O înregistrare a unei conversații cu un lucrător al orfelinatului, care a făcut obiectul unei scurgeri de informații, sugerează că doamna Filonovaya ar fi trebuit „să știe mai bine... decât să se pișe împotriva vântului”.

Potrivit OVD-Info, un organism de supraveghere a drepturilor omului, peste 500 de minori au fost arestați și șapte au fost urmăriți penal de la începutul războiului. În condițiile în care autoritățile îi încurajează pe loialiști să își toarne vecinii anti-război, practica de a-i lovi pe disidenți acolo unde îi doare - familiile lor - va continua. „Vor merge după alții, vor întemnița și mai mulți oameni și vor lua și mai mulți copii de la părinții lor", spune dl Biliyenko. „Copiii dușmanilor statului. Acesta este exemplul pe care îl creează pentru oricine s-ar putea gândi să deschidă gura."

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal