Importul gazelor naturale în R. Moldova a crescut dublu, timp de un an. Traseul de la sursa și preț la datorii

Importul gazelor naturale în R. Moldova a crescut dublu, timp de un an. Traseul de la sursa și preț la datorii

Pe parcursul anului trecut, importurile de gaz natural în Republica Moldova au crescut dublu față de anul 2021. În premieră, a fost furnizat gaz din partea Greciei, cea mai mare cantitate a provenit din Federația Rusă, iar România nu a exportat gaze pe parcursul anului 2022 în Republica Moldova, conform raportului Băncii Naţionale a Moldovei .

Olga Scripnic

Statisticile publicate de Banca Naţională a Moldovei (BNM), în raportul „Conturile internaționale ale Republicii Moldova în anul 2022 (date trimestriale provizorii)”, contrazic informaţiile privind importul de gaze din România, ca alternativă la cel livrat de Gazprom, constată MoldStreet.

La sfârșitul anului trecut au apărut informaţii conform cărora Transgaz, o companie românească, ar exporta gaze în Republica Moldova. Însă, serviciul care ar fi fost prestat este doar cel de transport.

Conform datelor BNM, în 2022 R. Moldova a importat gaze în valoare de circa 798 milioane de dolari, ceea ce reprezintă aproape dublu comparativ cu 2021 şi de circa cinci ori mai mult decât în 2020.

În trimestrul IV importul de gaz natural a crescut cu 5,6%, constituind 230,03 milioane dolari, în timp ce volumul fizic s-a micşorat cu 37,5%.

Creșterea valorii importurilor de metan s-a datorat, în special, scumpirii resurselor energetice la nivel global şi regional, dar şi reorientării spre alte pieţe, susţine autoritatea bancară.

Această evoluţie s-a datorat începutului procesului de reorientare a importurilor de gaz natural.

Autor: Banca Naţională a Moldovei, raport

Publicitate

Totodată, instituţia declară că „în trimestrul IV 2022, Grecia a furnizat Republicii Moldova, în premieră istorică, gaz natural în valoare de 91,83 milioane dolari”.

Aceasta cantitate reprezintă circa 40% din valoarea importurilor de gaze în trimestrul IV 2022 şi circa 11,5% din valoarea anuală.

Cea mai mare cantitate a provenit din Rusia, de la Gazprom. Amintim că, de la începutul lunii decembrie 2022, tot volumul de gaze importat din Rusia în Republica Moldova, circa 5,7 milioane metri cubi pe zi, este livrat în regiunea transnistreană.

Necesarul consumatorilor din Republica Moldova de pe malul drept al Nistrului este asigurat din achiziţiile directe sau de la bursă, efectuate de către compania Energocom, care apoi îl livrează la Moldovagaz.

Datoria externă brută a Republicii Moldova a crescut cu 8% pe parcursul anului 2022 și a reprezentat 65,6% raportat la PIB, mai exact 9.457.800.000 dolari.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal