Tranzy a ajuns în stație. Cum s-a rătăcit pe 12 ani GPS-ul din transportul public din Chișinău

Tranzy a ajuns în stație. Cum s-a rătăcit pe 12 ani GPS-ul din transportul public din Chișinău

La mai bine de doi de ani de când autoritățile municipale au anunțat că au reziliat contractul cu compania care furniza servicii de localizare prin GPS a unităților de transport public prin aplicația EasyWay, acestea au lansat o nouă aplicație de mobilitate urbană. Este vorba de aplicația Tranzy, creată și dezvoltată de o companie din România. Noua aplicație se deosebește mult de cea precedentă și a stârnit mai multe nemulțumiri din partea utilizatorilor.

Ana Baciu

Ce este Tranzy?

Tranzy este o platformă de mobilitate urbană, care integrează date oferite în timp real de sistemul GPS, implementat pe vehicule, spun dezvoltatorii.

După cum explică Regia Transport Electric Chișinău (RTEC), timpii de sosire în staţii şi calcularea lor în timp real se genereazӑ în baza informaţiilor introduse în platformӑ de cӑtre compania de transport și „funcţionează în baza dispozitivelor datelor de GPS (Arobs) şi operarea corectӑ RTEC şi Parcul Urban de Autobuze (PUA) a platformei de management Tranzy”.

Conform municipalității, călătorii pot accesa prin intermediul aplicației mobile Tranzy harta actualizată a staţiilor de transport public din oraș; detalii actualizate despre linii și rutele optime, în funcție de punctul de plecare ales; stațiile de troleibuz din proximitatea zonei; distanța până la destinație; cea mai apropiată stație pentru determinarea traseului optim de a ajunge la destinația dorită în cel mai scurt timp.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Primăriei, Natalia Ixari, mentenanța platformei Tranzy pentru Chișinău a costat 15 mii de euro.

Iar pentru sistemele GPS instalate în unitățile de transport din capitală (400 de troleibuze și 210 autobuze) au fost cheltuiți 3,2 milioane de lei.

Practica bate teoria

La două săptămâni de la lansare, aplicația este utilizată de 80 de mii de călători sau, cel puțin asta spune RTEC. Deși în teorie Tranzy ar fi o aplicație utilă pentru oameni, în practică se observă mai multe nereguli.

Inițial, platforma nu putea fi folosită în limba rusă, ceea ce a dus la nemulțumirea mai multor persoane vorbitoare de limbă rusă. Ulterior, RTEC a anunțat că aplicația poate fi utilizată în patru limbi: română, rusă, engleză și ucraineană.

Și în timp ce unii spun că Tranzy este de utilă și comod de folosit, alții sunt nemulțumiți și declară că aplicați anterioară a fost mai bună.

„Cu acest nou update, în care cred că s-au pus GPS-uri în autobuze, e foarte bun și arată corect. Poți vedea și pe hartă cu ce viteză merge”, a spus unul dintre utilizatori aplicației.

La fel de mulțumit este și un alt călător care a spus că „aplicația este foarte clar și comod structurată, funcționează destul de bine”.

În același timp, alți utilizatori menționează că aplicația nu aduce nimic nou și că în locul acesteia pot fi folosite graficele de circulație ale rutelor.

„Sunt erori și am scris la Admin de câteva ori. Alegi de exemplu direcția „tur” dar când te uiți pe hartă autobuzul merge „retur”. Or apare că pe ruta sunt două mijloace de transport pe „retur”, dar în realitate ele merg în direcții opuse”, a spus unul dintre călători.

Unii spun că preferă aplicația precedentă.

„Mulți vor fi de acord cu mine că EasyWay a fost cea mai bună aplicație. Tranzy este foarte incomodă”.

Cum a început totul?

Una dintre primele mențiuni ale GPS-ului din troleibuze poate fi găsit pe site-ul primăriei, într-un comunicat din 2011.

„Transportul public şi unităţile de transport cu capacitate mare din Chişinău care aparţin întreprinderilor municipale vor fi dotate cu sistem GPS. Potrivit primarului capitalei Dorin Chirtoacă, cu ajutorul acestor sisteme vor putea fi monitorizate toate unităţile de transport”, se arăta în comunicatul de acum opt ani.

Trec doi ani, iar în presă apar din nou promisiuni despre GPS în transporturi.

„Primăria capitalei va organiza o licitație publică pentru procurarea a 850 de sisteme de monitorizare prin GPS a transportului public. Sistemele vor fi instalate în troleibuze, autobuze, dar şi în autospecialele Regiei „Autosalubritate””, promitea atunci municipalitatea.

În raportul de activitate a Primăriei Chișinău pentru 2007-2015, scria că instalarea sistemelor de monitorizare GPS și de taxare electronică sunt, în continuare, o prioritate pentru Primărie.

Abia șapte ani mai târziu, în aprilie 2018, primăria a anunțat că troleibuzele de pe ruta numărul 30 din Chișinău au fost dotate cu sisteme GPS.

În august 2019 RTEC informa că în scurt timp toate troleibuzele din capitală vor fi dotate cu GPS.

„La 1 octombrie (n. r. - 2019) trebuie să avem toate cele 350 de troleibuzele dotate cu GPS și aplicația pentru călători”, ne asigura atunci șeful de la RTEC, Dorin Ciornîi.

Aplicația de mobilitate urbană promisă la sfârșitul anului 2019 era încă în proces de testare, deși trecuse trei luni de la anunțul despre implementarea acesteia.

Potrivit lui Dorin Ciornîi, proiectul de monitorizare a troleibuzelor, pe lângă dotarea cu sisteme GPS, includea crearea unei aplicații proprii care pute fi accesată la adresa web troleibus.md și o altă aplicație existentă, Easyway. Pe cea din urmă, oamenii o puteau descărca gratuit pe telefon și pot afla informații despre itinerariile rutelor de transport public din capitală, lista tuturor stațiilor de așteptare, orarul de circulație, costul și durata călătoriei.

Vezi și: Aplicația mobilă care-ți arată când vine troleibuzul - o necunoscută pentru chișinăuieni. Câte vehicule sunt dotate cu GPS (VIDEO)

Și deși în octombrie 2019, toate cele 350 de troleibuze din capitală urmau să fie dotate cu sisteme GPS, în august 2020 aflăm că doar 250 de troleibuze au fost dotate.

La începutul lunii octombrie 2020, troleibuzele din Chișinău au dispărut de pe aplicația EasyWay, serviciul fiind deconectat de către compania Dekart. Deconectarea a fost motivată prin faptul că RTEC a încălcat de multiple ori condițiile contractului, cauzând cheltuieli suplimentare companiei. 

În februarie 2020, Dorin Ciornîi menționa că autoritățile planifică să dezvolte propria aplicație și că, în momentul respectiv, monitorizarea unităților de transport putea fi efectuată și pe site-ul www.troleibus.md – în baza căruia urma să fie creată și aplicația respectivă. Totuși, la momentul de față, pe adresa respectivă găsim Transport Municipal Group, un operator de publicitate mobilă stradală, instituită în anul 2006.

La data de 25 noiembrie 2020, la câteva săptămâni de la decizia Primăriei de a renunța la serviciile companiei ce utiliza platforma EasyWay pentru a afișa în timp real locațiile unităților de transport public, edilul capitalei, Ion Ceban a anunțat că Primăria lansează aplicația iBUS pentru urmărirea autobuzelor prin GPS, iar ce ține de troleibuze, a fost semnată o foaie de parcurs, care trebuia să livreze o altă aplicație. Totuși, deși aplicația iBUS arată o parte din autobuzele din capitală, în cazul unor rute, nu apare aproape nici un vehicul sau acest lucru se întâmpla foarte rar.

După mai bine de un an de când călătorii nu au mai putut accesa aplicația de mobilitate urbană, mai exact în aprilie 2022, Primăria anunța că sistemul GPS urma să fi relansat în troleibuzele din capitală după ce a fost desemnat câștigătorul licitației. Atunci a fost semnat contractul de prestare a serviciilor de achiziționare de date GPS pentru transportul public din municipiul Chișinău, între Î.M. „Regia transport electric” și „Arobs Trackgps” SRL.

De atunci nu a mai fost clar dacă sistemele GPS din troleibuze pot fi utilizate și dacă poate fi accesată o aplicație care ar ajuta călătorii să se orienteze în spațiul transportului public din capitală.

Abia la aproape peste un an, la 15 martie 2023, Primăria a anunțat despre lansarea Platformei de mobilitate urbană și a aplicației mobile pentru călători.


Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.