GÂNDUL ZILEI | Liderele politice trec în banca din spatele clasei?
Sanna Marin, prim-ministra Finlandei, a pierdut alegerile de duminică. Marin este printre liderele care părăsesc fața clasei, urmând trendul exitului feminin din politica mare.
・ Diana Guja
Sanna Marin a ajuns în fruntea guvernului în 2019, la doar 34 de ani, devenind cel mai tânăr șef de guvern din lume. Pe lângă vârsta ei, faptul că e femeie a fost și el un fenomen - Marin fiind una dintre foarte puținele lidere (cinci în total) din Uniunea Europeană în momentul în care a devenit prim-ministră.
În ultimii câțiva ani, multe dintre numele feminine, cu care ne-am obișnuit pe scena politică internațională, eliberează această scenă. Cineva alege să plece pe motiv că nu mai are ce oferi - cazul Jacindei Ardern, fosta prim-ministră a Noii Zeelande. Altcineva demisionează după o carieră istorică, cu bune și, cum s-a adeverit mai târziu, rele - cazul Angelei Merkel, care a părăsit „cabinetul” după 16 ani în fruntea celei mai puternice economii europene. În locul lor au venit bărbații, înclinând și mai mult balanța în direcția celor 130 de ani de care e nevoie pentru atingerea egalității de gen în cele mai înalte poziții de putere.
Aceste plecări par să devină un trend, vizibilitatea lor, însă, se datorează, în parte, și efectului de prezență excepțională pe care o creează puținele femei care ajung în fruntea guvernelor. Sunt atât de rare, respectiv, atât de scrutate, observate, ținute non-stop în vizor, încât orice mișcare pe care o fac este, automat, amplifacată de faptul că sunt... femei.
Potrivit unei analize a Centrului de Cercetare Pew, femeile sunt în prezent șefe de guvern în doar 13 din cele 193 de state membre ale Națiunilor Unite și mai puțin de o treime din țările ONU au avut vreodată o femeie lider. Cu toate acestea, există o rază de lumină: la nivel mondial, numărul țărilor care au avut femei șefi de guvern a crescut constant din 1990.
Adevăratul succes pentru femei în politică va veni atunci când faptul că ești femeie nu va mai avea vreo relevanță. Când nu vom mai privi plecările sau venirile femeilor la putere ca pe ceva ieșit din comun. Când faptul că o femeie de 30 sau 90 de ani a ajuns șefă de guvern sau președintă de țară nu va mai fi subiect de știre pentru alte motive decât în cazul omologilor lor bărbați.