Moldova, I am back! | Sergiu Stefanco, din Irak la „Toiagul Păstoriei” (VIDEO)

Moldova, I am back! | Sergiu Stefanco, din Irak la „Toiagul Păstoriei” (VIDEO)

Sergiu Stefanco a revenit în Republica Moldova după mai mulți ani în care a muncit în Irak la o companie petrolieră. Îndrăgostit de pământul natal, Sergiu a lansat o afacere în domeniul oieritului și agriculturii, punând astfel temelia unei vieți în satul de baștină Ucrainca, din raionul Căușeni. 

Cătălina Vudvud Grițco

Iată, tradiții și obiceiuri sunt - oieritul. Neam din neamul nostru a crescut oi și la noi ramura asta practic este distrusă. Trebuie de investit în această ramură.

Autor: Sergiu Stefanco

Publicitate

Sergiu are în prezent o turmă de peste 300 de oi. În ultimii zece ani aduce anual berbeci de rasă pentru a obține o rasă proprie, autohtonă. Chiar dacă susține că munca pe care o face nu este una ușoară, efortul este răsplătit prin rezultatele frumoase obținute în timp. 

Dacă în anul 2010 mulgea, în medie, de 200-300 ml de lapte de la o oaie, în acest an media ajunge la 1,5 l de lapte pe zi de la o oaie.

Avem 10 angajați, plus eu, cumnatul Andrei și mama, toți -membrii familiei. Noi aici în sat avem 13 familii cu salarii anul împrejur. Bun, rău, ne străduim să fie la timp, să acopere necesitățile familiei fiecărui angajat.

Autor: Sergiu Stefanco

Visul lui Sergiu este să își extindă stână și să poată să își întrețină familia muncind acasă, îngrijind oile și făcând agricultură.

Eu cred că se poate izbuti și acasă. Da, se fac bani, dar acasă tu ești stăpân în primul rând. Tu ești stăpân pe tine însuți și tu poți să-ți ceri drepturile. Și dacă ar reveni mai multă lume acasă, ar investi, ar munci, și-ar consolida forțele, ar apăsa și pe cei care sunt factori de decizie în acest stat, lucrurile cred că s-ar schimba.

Autor: Sergiu Stefanco

O țară cu tradiții în oierit rămasă fără oi

În prezent, în țara noastră sunt circa 432 de mii de oi și aproape 300 de stâne autorizate de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), cele mai multe fiind în sudul și centrul țării.

Valentin Roșca, șeful Direcție politici în sectorul zootehnic de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, a explicat pentru AGORA că acest domeniu este în continuă descreștere.

Argumentul principal ar fi că această activitate nu ar fi atractivă și că este demodată, iar tinerii nu ar vrea să practice creșterea oilor. O altă problemă ar fi lipsa pășunilor. Deseori autoritățile publice locale transmit terenurile publice, pășunile, în gestiunea persoanelor care le transformă în terenuri arabile.

Până în 2022, fermierii primeau subvenții per cap de animal, ceea ce constituia 500 de lei pentru o oaie adultă și 300 de lei pentru o mioară de până la 12 luni.

Potrivit lui Roșca, la momentul actual, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare lucrează la un nou cadru normativ, iar recent Parlamentul a votat în a doua lectura o Lege nouă privind subvenționarea în agricultură, în baza căreia urmează a fi promovate și noile regulamente de implementare a legii.

Vă asigur că noile regulamentele nu vor fi mai puțin favorabile decât ceea ce a fost până acum. Noi promovăm noile regulamentele, iar la plăți directe pentru 2023 păstrăm formula per cap de animal. Începând cu anul 2024, planificăm să trecem per litru de lapte, așa cum începem a implementa anul acesta la bovine. Îi lăsăm pe crescătorii de ovine un an ca să-și ajusteze condițiile. Planificăm să majorăm un pic și subvențiile per cap de animal, când Guvernul aprobă o să putem discuta și despre cifre.

Autor: Valentin Roșca, șeful Direcție politici în sectorul zootehnic de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare

Potrivit Legi 221 privind activitatea sanitar-veterinară, în Republica Moldova nu poți crește în gospodăriile casnice mai mult de 50 de oi mature și puii lor până la vârsta de șase luni.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal