De la consumator, la producător. Tot mai mulți moldoveni aleg să-și instaleze panouri fotovoltaice și să beneficieze contorizarea netă

De la consumator, la producător. Tot mai mulți moldoveni aleg să-și instaleze panouri fotovoltaice și să beneficieze contorizarea netă

Capacitățile de producere a energiei electrice prin intermediul centralelor electrice fotovoltaice în baza mecanismului de contorizare netă înregistrează o creștere semnificativă. Potrivit datelor Agenției pentru Eficiență Energetică, oferite de către furnizorii de energie electrică, în întreaga țară, peste 2.600 de beneficiari ai mecanismului consumă energia generată de panourile fotovoltaice, având posibilitatea să livreze în rețea surplusul.

Zagnat Elena

...

La sfârșitul anului 2022, au fost înregistrați 1.885 de beneficiari ai mecanismului de sprijin contorizare netă, număr cumulativ pentru perioada 2018-2022, cu o putere totală de 33,47 MW. De menționat că la finele anului 2018 erau doar 57 de beneficiari ai contorizării nete, cu o capacitate cumulativă de 542,3 kW.

Publicitate
...

În lunile ianuarie-februarie 2023, au fost înregistrați 721 beneficiari noi ai mecanismului de contorizare netă, cu o capacitate cumulativă de 12,8 MW. Din numărul beneficiarilor, înregistrați în primele două luni ale anului 2023, 620 sunt persoane fizice și 101 – persoane juridice. Totalul de 721 de beneficiari înregistrați în primele 2 luni ale anului 2023 ca pondere constituie circa 40 % din numărul total de beneficiari înregistrați în ultimii 5 ani, perioada 2018-2022. 

...

Astfel, cumulativ, la finele lunii februarie 2023, capacitățile de producere a energiei electrice prin intermediul panourilor fotovoltaice, cu aplicarea mecanismului de contorizare netă,  constituia 46,3 MW.

...

Contorizarea netă permite consumatorilor finali (persoane fizice, companii) să producă și să consume propria energie electrică prin instalarea panourilor fotovoltaice. Pe lângă promovarea surselor regenerabile de energie, contorizarea netă înseamnă economii la facturile de energie electrică și mai puțină dependență de fluctuațiile tarifului la energia electrică, întrucât o parte din consum este acoperită de energia generată de propriul sistemul fotovoltaic.

...

Orice persoană juridică sau fizică care dorește să producă propria energie electrică prin intermediul sistemelor de panouri fotovoltaice, să o consume după propria necesitate și să livreze în rețea doar surplusul de energie electrică, trebuie să parcurgă mai mulți pași, ca să beneficieze de schema de sprijin din partea statului. Mai cu seamă, este vorba despre analiza potențialului solar energetic al casei, solicitarea avizului de racordare de la furnizorul de energie electrică, elaborarea și coordonarea proiectului tehnic, obținerea actului de corespundere pentru admiterea în exploatare de la ANRE și încheierea contractului pentru aplicarea mecanismului de contorizare netă cu furnizorul de energie electrică.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal