Scăderea bruscă a temperaturilor este un stres fiziologic pentru plante, dar nu este unica situație de acest gen. Și în anii precedenți au existat fluctuații de temperaturi.
„Noaptea erau -2..-3C și ziua +12..+14C. Bineînțeles că plantele deja au început vegetația, dar nu într-o stadiu avansat, de aceea nu putem să spunem că plantele au pierdut în totalitate nivelul de călire, mă refer la grâul de toamnă. Plantele sunt capabile să-și restabilească această capacitate. Da, este influență negativă, dar este și partea pozitivă a problemei. În sfârșit completăm acel deficit mare de umiditate pe care îl avem în sol, îndeosebi în starturile mai adânci, pentru că am început primăvară cu o secetă destul de cumplită, deficitul de apă era în jur de 50%”, spune Boris Boincean.
Directorul ICCC spune că, la acest moment, nimeni nu poate spune cât de grav poate fi impactul vremii asupra plantelor.
„Vedeți că sunt ploi liniștite, nu sunt ploi torențiale, nu sunt averse, deci eu totuși sper că această apă să răzbată în staturile mai profunde ale solurilor. Dar dacă aceste ploi vor dura mai mult timp, atunci plantele vor suferi de asfixie, adică insuficiența de oxigen și aceasta poate să influențeze negativ”, a adăugat Boris Boincean.
Directorul Asociației Moldova Fruct, Iurie Fală a declarată că deocamdată nu este clar cât de mult au fost afectate livezile de precipitațiile și temperaturile scăzute. Informațiile cu privire la acest subiect urmează să fie publicate peste una sau două săptămâni.
Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în prezent, Republica Moldova este sub influența unui ciclon mediteranean. Acesta se va mai menține pe teritoriul țării astăzi și în noaptea care vine. Mâine ziua ar trebui să părăsească țara noastră și urmează să se încălzească și temperaturile să urce până +5..+10 grade. În prezent, variația de la normă meteorologică este între -4..-8 grade. Media normală zilnică în această perioadă ar fi trebuit să fie de +8..+9 grade.
Precizăm că, meteorologii au emis recent un Cod Galben de înghețuri, care inițial a fost anunțat până joi dimineața, 6 aprilie, fiind prognozate precipitații puternice sub formă de ploaie și lapoviță transformându-se în ninsoare. Ulterior, acesta a fost prelungit până sâmbătă, 8 aprilie.
În raioanele de nord ale țării precipitațiile au căzut sub formă de ninsoare, fapt care a dus la dificultăți de circulație pe drumurile naționale și la blocarea autoturismelor în nămeți.
În România, vremea extremă a dus blocarea drumurilor naționale și județene în cel puțin 24 de localități. De asemenea, școlile din județele Botoșani și Iași au fost închise pentru ziua de șase aprilie.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.