Presa română: Cea mai mare rețea de anabolizante ilegale, cu membri inclusiv din R. Moldova, anihilată la Iași

Cea mai mare rețea de anabolizante ilegale, cu membri inclusiv din Republica Moldova, a fost anihilată  la Iași de polițiștii de Crimă Organizată și DIICOT Iași. Ziarul de Iași notează că cei care produceau „marfa” sunt din Republica Moldova, iar ceilalți din rețeaua de 11 erau distribuitori prin sălile de forță.



6 aprilie 2023, 20:17Cristian Bolotnicov

Presa română: Cea mai mare rețea de anabolizante ilegale, cu membri inclusiv din R. Moldova, anihilată la Iași

Ziarul de Iași notează că liderul grupului infracţional a fost stabilit a fi Alexandr Creţu, un farmacist din Chişinău. Alexandr Creţu studiase farmacia în Chişinău, acesta fiind de altfel şi practicant de culturism. El avea un nume fictiv pe facebook. De altfel, atât el cât şi distribuitorii nu erau „prieteni” pe reţeaua Facebook. 

Pe la jumătatea anului 2021, tânărul care studiase farmacia la Universitatea de Farmacie din Chişinău, împreună cu fratele său Dumitru Creţu, cu Ion Medveţchii, Sorin Brighidin şi Ion Bejenari au închiriat o hală veche de CAP într-o localitate de lângă Bacău. Aici, aceştia au comandat din China diferite substanţe active pe care le amestecau, apoi le încapsulau în doze mici, relatează publicația locală.

Anchetatorii au fost nedumeriţi atunci când au găsit şi o cantitate de ulei vegetal de floarea soarelui, care era folosit ca şi compus. Tot aici, poliţiştii au găsit circa 500.000 de doze care urmau să fie livrate în urma unor comenzi online în diferite locuri, cum ar fi Constanţa şi Iaşi. O altă cantitate de substanţe active a fost găsită în „fabrică”, care urmau să asigure încă circa 500.000 de doze cu substanţe dopante. 

De altfel, o parte dintre substanţe şi doze au fost găsite într-un mic depozit din Holboca. Dintre distribuitorii de anabolizante – toţi practicau culturismul – este cercetat în cauză şi unul dintre cei mai cunoscuţi culturişti din Constanţa. Acesta se numeşte Eugen Matiş

Amintim că, miercuri 29 martie, ofițerii Departamentului Antifraudă și Conformare al Serviciului Vamal, sub conducerea PCCOCS, în baza grupului comun de investigații format cu DIICOT, EUROPOL, și cu sprijinul EUROJUST, au desfășurat 37 de percheziții în Republica Moldova și România.

În rezultatul acestor percheziții au fost descoperite și ridicate 340.000 de comprimate conținând diverse substanțe, 20.000 de flacoane cu doze multiple de substanțe, 28.000 de fiole, 433 de seringi, 8.500 de etichete, 6,5 kilograme de pulberi active, 46 litri de substanțe active lichide și 100 kilograme de celuloză microcristalină. De asemenea, au fost ridicate sumele de 47.000 euro, 42.000 roni, 193.000 lei moldovenești, 15.800 USD, precum și 8 ceasuri de lux, 2 cristale, posibil pietre prețioase, 5 autoturisme, 2 portofele de criptomonede offline, 25 telefoane mobile și 17 cartele bancare.

Din activități a rezultat faptul că, grupul infracțional a avut pe stoc produse și substanțe active suficiente pentru producerea a peste un milion de doze de anabolizante (sub formă de comprimate, fiole, flacoane sau pulberi). În cauză s-a reținut că, mai mulți cetățeni cu dublă cetățenie moldovenească/ română au constituit, în a doua jumătate a anului 2021, un grup infracțional organizat specializat în fabricarea de produse care conțin substanțe dopante cu grad de mare risc. 

Serviciul Vamal notează că aceștia au înființat un laborator clandestin de fabricare a produselor care conțin substanțe dopante cu grad de mare risc, întreaga schemă fiind condusă de un absolvent al facultății de farmacie din Republica Moldova.

Serviciul Vamal notează că precursorii necesari fabricării produselor conținând substanțe dopante cu grad de mare risc au fost introduși în România prin intermediul unor colete expediate din China. După primirea substanței active, membrii grupului infracțional au fabricat produsele în laboratorul clandestin, după care au expediat produsele finite consumatorilor de astfel de substanțe de pe teritoriul României și al Uniunii Europene.

Din actele de urmărire penală rezultă faptul că, începând cu a doua jumătate a anului 2021, membrii grupului infracțional a expediat colete în urma cărora au obținut suma de cel puțin 1.000.000 euro, sumă care a fost investită în bunuri aflate în Republica Moldova. Inițial, aceștia fabricau produsele în Republica Moldova și le expediau prin contrabandă în Uniunea Europeană, apoi și-au transferat activitatea în România.

În rezultatul acțiunilor desfășurate, în România au fost reținute pentru 24 de ore 11 persoane, iar oamenii legii au depus demersuri pentru aplicarea arestului preventiv  în privința acestora. Dintre aceștia, patru persoane au dublă cetățenie, o persoană are doar cetățenia Republicii Moldova, iar șase – a României.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal