Analiză: Creștere record pe piața cardurilor bancare din Republica Moldova în 2022: Două treimi din veniturile moldovenilor sunt obținute pe card

Analiză: Creștere record pe piața cardurilor bancare din Republica Moldova în 2022: Două treimi din veniturile moldovenilor sunt obținute pe card

Piața cardurilor bancare din Republica Moldova în 2022 a cunoscut cea mai mare creștere. Două treimi din veniturile moldovenilor sunt obținute deja pe card, iar 27% din cheltuieli sunt făcute cu cardul. Dacă 20 de ani în urmă practic nimeni nu știa despre existența cardurilor bancare, în prezent este greu să găsești o persoană care nu are cel puțin un card bancar. Cel puțin asta arată o analiză realizată de expertul în politici economice Veaceslav Ioniță.

Baciu Ana

Potrivit expertului, piața cardurilor bancare în Republica Moldova în 2022 a ajuns la 144 de miliarde de lei. În creștere cu 33,7 miliarde de lei față de 2021. Totodată, a afirmat că această piață este împărțită în trei segmente:

1) cardurile emise în Republica Moldova, segment care este cel mai mare. Deține aproape 80% din toată piața, cu circa 112,8 miliarde de lei;

2) cardurile străine utilizare în Republica Moldova, segment care a crescut cel mai puternic în 2022. Acesta deține 13% din toată piața, cu 19,2 miliarde de lei.

3) cardurile emise în Republica Moldova utilizate peste hotare. În 2022 moldovenii au achitat cu cardul peste hotare de 12,1 miliarde de lei, cu 40% mai mult decât în 2021.

Despre cardurile emise în Republica Moldova și utilizate pe loc, economistul a spus că volumul cifrei de afaceri a crescut de la 91 de miliarde de lei în 2021, la 113,7 miliarde de lei în 2022. Astfel, se constată că se schimbă atitudinea moldovenilor față de carduri. Acestea, ca mijloc de plată, devin tot mai active în viața moldovenilor. În 2010, 97% din toți banii pe care moldovenii îi primeau pe card erau imediat scoși la bancomat. În prezent, 30% din veniturile de pe carduri sunt achitări online.

Analistul economic a mai afirmat că 60% din majorarea de anul trecut a pieței cardurilor bancare este datorită creșterii plăților cu cardul. Moldovenii utilizează tot mai frecvent cardurile bancare ca mijloc de plată și nu mai scoate banii cash la bancomate. În 2022, retragerea de numerar a crescut cu 9,8 miliarde de lei, iar plățile cu cardul – cu 15 miliarde de lei.

Potrivit expertului, comerțul online din Republica Moldova este estimat la 35 de miliarde de lei: achitarea online – 19,7 miliarde de lei (mai mult de jumătate este plata facturilor); achitarea cu cardul la livrare – 5,4 miliarde de lei; și achitarea în numerar, la comanda făcută online – 10 miliarde de lei.

De asemenea, a menționat că dintre toți banii pe care moldovenii îi au din salarii, agricultură, pensii, alte tipuri de prestații sociale, transferuri de peste hotare și alte forme de venituri informale, în 2022 estimativ veniturile totale au ajuns la 184 de miliarde de lei. Dintre care: 117, 5 miliarde de lei au venit pe carduri, iar 66 de miliarde de lei – în numerar.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal