Cât plăteşte Moldova pentru stocarea gazelor: În Ucraina este cel mai ieftin

Cât plăteşte Moldova pentru stocarea gazelor: În Ucraina este cel mai ieftin

De mai bine de un an şi Republica Moldova se numără printre țările care folosesc posibilitatea de a stoca o cantitate de gaze naturale achiziționate în străinătate. Stocarea este necesară pentru a asigura securitatea aprovizionării țării cu resurse energetice, potrivit operatorului sistemului de transport Moldovatransgaz, controlat de Gazprom, prin Moldovagaz, scrie Mold-Street.

Baciu Ana

Ce volum de gaze trebuie să avem în stocuri


Potrivit Moldovatransgaz, în urma calculelor, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a determinat că volumul minim al rezervelor este de 22,8 milioane metri cubi şi acest lucru este stabilit de Guvern, iar responsabilitatea stocării este atribuită SA Energocom.

Volumul rezervelor obligatorii ar urma să fie de două ori mai mare deja în acest an, prevede un proiect de hotărâre.

Așa cum Republica Moldova nu dispune de depozite subterane proprii de gaze naturale, care să permită acumularea rezervelor determinate de legislație, este necesar să fie contractate depozitele subterane din străinătate.

Pe baza prețului de depozitare, a locației regionale a depozitelor și a capacității acestora, cele mai convenabile depozite subterane pentru țara noastră se află în Bulgaria, Polonia, România, Slovacia și Ucraina, explică Moldovatransgaz.

Astfel că, pe lângă prețul de achiziție, costul final al gazelor pentru Moldova include şi cele de stocare, injectare în depozit și retragere din acesta, transportul până la granița cu Moldova.

„Suma finală este decisivă în determinarea comerciantului (vânzător/intermediar) și a locului de depozitare a gazelor”, precizează compania.

Publicitate

Cine oferă cele mai mici tarife

Potrivit Moldovatransgaz, pentru Moldova cea mai profitabilă este stocarea și transportul gazelor naturale în Ucraina. Astfel, prețul final pe țări este următorul:

Ucraina - 503,62 – 531,9 lei pentru o mie de metri cubi pe zi;

Bulgaria - 1.268,89 – 1.782,11 lei pentru o mie de metri cubi pe zi;

România - 1.472,25 – 1.763,34 lei pentru o mie de metri cubi pe zi;

Slovacia - 1.647,37 lei pentru o mie de metri cubi pe zi;

Polonia - 2.458,64 lei pentru o mie de metri cubi pe zi.

Compania precizează că preţurile sunt aproximative și pot varia ușor din cauza fluctuațiilor cursului de schimb valutar.

Pe de altă parte, tarifele sunt foarte mari şi ajung să reprezinte şi peste 10% din preţul final al metanului.

Chiar Moldovatransgaz menționa că ele „nu includ taxa pe valoarea adăugată, coeficienții de depozitare, injectare și retragere a gazelor, servicii de transport depozit, încărcare în și din depozit”.

Ulterior, reporterul Mold-Street.com a reușit să vorbească cu Iurie Dolghier, directorul Moldovatransgaz, care după o reverificare a precizat că în textul notei informative s-a strecurat o greșeală și din fragmentul „nu includ taxa pe valoarea adăugată, coeficienții de depozitare, injectare și retragere a gazelor, servicii de transport depozit, încărcare în și din depozit”, trebuie exclus cuvântul „nu”

De notat că anul trecut Ucraina a majorat de 2,1 ori tarifele pentru păstrarea gazelor în depozitele subterane până la 0,4 grivne pentru o mie de metri cubi pe zi (fără TVA), ceea ce este aproximativ 0,2 lei pentru o mie de metri cubi pe zi (fără TVA).

Tot atunci tariful pentru injecția de gaz a fost majorat de 2,2 ori sau cu 133,36 grivne pentru o mie de metri cubi pe zi (fără TVA) la 243,52 grivne pentru o mie de metri cubi pe zi (fără TVA).

De asemenea, autorităţile de reglementare din Ucraina au majorat de 4 ori tariful pentru retragerea gazelor sau cu 189,62 grivne pentru o mie de metri cubi pe zi (fără TVA), până la 253,03 grivne pentru o mie de metri cubi pe zi (fără TVA).

De ce e nevoie să avem stocuri

Întreprinderea mai susţine că utilizarea rezervelor de stocare subterană a metanului permite:

- depozitarea surplusurilor de gaze achiziționate în perioada de scădere a cererii pentru acesta în țară, cu posibilitatea retragerii acestora în momentul creșterii cererii;

- mentinerea rezervelor obligatorii de gaze naturale, în conformitate cu reglementările;

- achiziționarea rezervelor de gaze în perioadele în care prețul de piață al gazelor scade;

- asigurarea securității aprovizionării cu gaze în situații neprevăzute (de exemplu, perioada toamnă-iarnă 2022-2023).

Moldovatransgaz mai susţine că asigură transportul neîntrerupt al gazelor naturale, inclusiv în scopul depozitării acestuia în depozite subterane din Ucraina și România.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal