Cum a reușit Șaran să scoată brățara electronică? Reacția reprezentanților din cadrul Inspectoratului Național de Probațiune

Cum a reușit Șaran să scoată brățara electronică? Reacția reprezentanților din cadrul Inspectoratului Național de Probațiune

Poliția a publicat imagini video surprinse de o cameră de supraveghere în care se vede momentul în care Mihail Șaran și-a scos brățara electronică prin care era monitorizat de poliție. Internauții au observat că acesta a scos-o fără un prea mare efort, fapt care a trezit numeroase întrebări în spațiul public. Reprezentanții din cadrul Inspectoratului Național de Probațiune, cel care asigură participanții monitorizării electronice cu utilajul electronic și alt suport logistic necesar, au declarat pentru AGORA că brațara urmează a fi supusă unei expertize.

Zagnat Elena

Se aplică pentru toți aceeași brățară, din video se vede că el trage cablul de pe picior. Echipamentul a fost ridicat de către grupa operativă pentru ulterioara expertiză. Din câte mi s-a comunicat, brățara a fost ruptă, deteriorată complet. Atât timp cât nu o să avem de la expertiză nu o să mă pot expune. (...) Brațara așa cum se montează, așa se demontează de către inspectorul Direcției monitorizare. Se aplică la picior, se înșurubează în bolturi, sunt momente tehnice care nu e atât de ușor. (...) Per general nu am avut cazuri să o scoată așa. 

Autor: Nicolae Furtună, șeful Direcției monitorizare electronică din cadrul Inspectoratului Național de Probațiune

Publicitate

Cum funcționează brațara?

Din punct de vedere tehnic, sistemul e compus din monobloc, brățară și GPS tracker. Brățara este atașată la piciorul persoanei monitorizate și rămâne așa pe toată perioada prevăzută în decizie. Totodată, persoana poartă și GPS trackerul, de obicei atașat la centură. Bateriile dispozitivelor țin până la jumătate de an și nu trebuie reîncărcate. La fel, brățara este rezistentă la apă și nu e simplu de deteriorat. Mai mult decât atât, persoana monitorizată poartă răspundere materială pentru acest bun.

...

Brățările sunt produse de o companie din Moldova, iar prețul estimativ este de circa 6.500- 6.800 de lei pentru o unitate.

...

În caz de tentativă de a desface, deșuruba, de a sparge dispozitivul, este informată imediat Direcția monitorizare electronică. Anterior, responsabilii au declarat pentru AGORA că sunt înregistrate până la 20 de cazuri de deteriorare pe parcursul unui an.

Întreg procesul de monitorizare este asigurat de un departament aparte al Inspectoratului Național de Probațiune. În jur de 2-3 angajați ai INP urmăresc zilnic, pe o hartă, traiectoriile de deplasare a celor care poartă brățările electronice și intervin în caz de încălcări. În medie, sub observația lor sunt circa 100 de persoane în fiecare zi.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal