DESCIFRAT | Aeroportul Internațional Chișinău revine în gestiunea statului. Constantin Vozian, despre starea obiectivului. Comentariul lui Petru Jardan (VIDEO)
Începând cu 28 martie, Aeroportul Internațional Chișinău revine în gestiunea statului. În noua ediție DESCIFRAT aflăm de la șeful adjunct al aeroportului, Constantin Vozian, în ce stare este obiectivul acum? Ce bunuri și active revin în gestiunea statului? Care sunt investițiile de necesitate urgentă și mai ales din ce surse se vor face acestea? La fel, urmărim intervenția ex-administratorului Avia Invest, Petru Jardan.
・ Irina Soltan
În anul 2013, Aeroportului Internațional Chișinău ajunge în gestiunea unei companii condusă de oligarhul Ilan Șor. Se întâmplă în baza unui contract de parteneriat public-privat.
Compania Avia Invest s-a angajat ca în următorii 49 de ani și să investească circa 250 de milioane de euro în modernizarea aeroportului. Totul urma să se întâmple în trei etape, iar printre obiective se enumera reabilitarea pistei, renovarea terminalului și amenajarea locurilor de parcare.
Concesionarea aeroportului care de altfel este obiectiv strategic al țării și nu poate fi privatizat, a fost subiect al investigațiilor în toți acești ani.
Însă în 2019 Guvernul Sandu constată încălcări a prevederilor din contract, se adresează în instanța de judecată și cere rezilierea înțelegerii. La rândul său, Avia Invest a dat în judecată Guvernul R. Moldova la Curtea de Arbitraj de la Stockholm, instanța ulterior însă, a respins cererea companiei.
În 2020 Agenția Proprietății Publice a desființat retroactiv contractul de concesiune încheiat cu Avia Invest. În noiembrie 2022, magistrații de la Curtea de Apel Chișinău hotărăsc că aeroportul revine în gestiunea statului. De cealaltă parte, compania concesionară spune că decizia ar fi una ilegală, luată sub presiune politică şi afirmă că o va ataca la Curtea Supremă de Justiție.
Procesele însă avansează, iar la 27 martie, în baza unui ordin al Agenției Proprietăți Publice, începe preluarea oficială a activelor aeroportului. Ulterior, președinta Maia Sandu avea să declare că în cei 9 ani de concesionare statul ar fi pierdut 1,6 miliarde de lei.