Vozian: În perioada concesionării Aeroportului Chișinău se percepea tarif de 2000 de euro pentru aterizarea aeronavelor private. Taxa, anulată (VIDEO)

Vozian: În perioada concesionării Aeroportului Chișinău se percepea tarif de 2000 de euro pentru aterizarea aeronavelor private. Taxa, anulată (VIDEO)

În perioada concesionării Aeroportului Internațional Chișinău, pentru aterizarea unei aeronave private, se percepea un tarif de 2.000 de euro. Proprietarilor acestor avioane li se mai impuneau adițional și abuziv unele servicii, pe care aceștia nici măcar nu le solicitau - 12 ore de cazare, de exemplu. În prezent, această taxă abuzivă a fost anulată, iar aeronavele private care vor ateriza pe AIC vor achita doar taxele ordinare de deservire - în funcție de tonaj și numărul de pasageri, iar acestea vor constitui aproximativ 30 de euro. Despre asta a relatat șeful adjunct al Aeroportului Internațional Chișinău, Constantin Vozian, în cadrul ediției din data de 7 aprilie a emisiunii Descifrat, la AGORA.

Irina Soltan

Aeroportul Chișinău este extrem de solicitat pentru aterizarea și decolarea aeronavelor de mici dimensiuni. Vorbim despre curse private - fie ale cetățenilor moldoveni, fie ale celor străini. Sunt nave de mici dimensiuni, care cântăresc în jur de două tone. 

„În perioada concesionării, erau situații când se percepea un tarif de două mii de euro pentru aterizarea unei astfel de aeronave. În timp ce, de exemplu, la Odesa, această taxă era vreo 30 de dolari. Evident că acești oameni intrau în R. Moldova și se indignau de prețul mare”, a relatat șeful adjunct al Aeroportului Internațional Chișinău.

Ulterior, datorită intervenției autorităților, inclusiv, a Consiliului Concurenței, această taxă a fost redusă la 1.000 de euro, iar acum, din 28 martie, taxa a fost anulată.


Publicitate
Este una nefondată - este un abuz. Acum, cursele particulare achită în funcție de tonaj, în funcție de pasageri, raportat la dimensiunea aeronavei. Ca să înțelegeți, aceste servicii erau niște servicii abuzive și erau niște șiretlicuri atât de grosolane, pentru că era vorba de 12 ore de cazare, chiar dacă acel client nu avea nevoie de acest serviciu. Adică, ca să demonstreze că acest cost era unul justificat, se includeau abuziv niște servicii, care nu erau solicitate de clienți.

Autor: Constantin Vozian, șeful adjunct al Aeroportului Internațional Chișinău

Șeful adjunct al Aeroportului Internațional Chișinău este de părere că problema crea o imagine negativă a R. Moldova, din simplu motiv că proprietarii de aeronave vin în R. Moldova cu intenții nobile - de a deschide afaceri, de a lua legătura cu parteneri de afaceri, în scop turistic. „Atunci când văd că acea carte de vizită a R. Moldova, care este Aeroportul Chișinău, îi jecmănește din primul pas și din prima secundă în care au aterizat, nu este bine”, spune el.

De fapt, orice aeronavă care aterizează, indiferent dacă este privată sau nu, că este un zbor regulat sau neregulat, se percepe un tarif în corespundere cu masa maximă la decolare. Dacă atunci se achita 2000 de euro, acum se va achita 30, poate 25. Oricum, se achită o taxă, pentru că această aeronavă este deservită.

Autor: Constantin Vozian, șeful adjunct al Aeroportului Internațional Chișinău

AGORA amintește că, începând cu anul 2013, Aeroportului Internațional Chișinău a ajuns, în baza unui contract de parteneriat public-privat, în gestiunea unei companii, condusă de oligarhul Ilan Șor. Compania Avia Invest s-a angajat ca, în următorii 49 de ani, să investească circa 250 de milioane de euro în modernizarea aeroportului. 

În 2020 Agenția Proprietății Publice a desființat retroactiv contractul de concesiune încheiat cu Avia Invest. În noiembrie 2022, magistrații de la Curtea de Apel Chișinău hotărăsc că aeroportul revine în gestiunea statului. De cealaltă parte, compania concesionară spune că decizia ar fi una ilegală, luată sub presiune politică şi afirmă că o va ataca la Curtea Supremă de Justiție.

La 27 martie, în baza unui ordin al Agenției Proprietăți Publice, începe preluarea oficială a activelor aeroportului. Ulterior, președinta Maia Sandu avea să declare că în cei 9 ani de concesionare statul ar fi pierdut 1,6 miliarde de lei.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal