Cât costă serviciul „Senator” cu mașini de lux pe Aeroportul Chișinău? Șeful adjunct: E un preț exagerat și va fi revăzut (VIDEO)

Cât costă serviciul „Senator” cu mașini de lux pe Aeroportul Chișinău? Șeful adjunct: E un preț exagerat și va fi revăzut (VIDEO)

Automobilul blindat achiziționat de Avia invest pentru a transporta clienții VIP ai Aeroportului Internațional Chișinău a fost folosit doar pentru plimbările lui Ilan Șor. Declarația a fost făcută de șeful adjunct al Aeroportului Internațional Chișinău, Constantin Vozian, în cadrul ediției din data de 7 aprilie a emisiunii Descifrat, la AGORA.

Irina Soltan

„Automobilul blindat nu a fost utilizat niciodată pentru astfel de servicii (n.r. servicii de transportate a clienților VIP), el a fost utilizat exclusiv pentru Ilan Șor. Când am făcut o mică excursie cu presa pe la sediul administrativ am văzut o bucată de blindaj care era expres menționat că este un cadou oferit la jubileu președintelui Ilan Șor. Dacă îi vom întreba pe colegii noștri de câte ori cu această mașină s-au deplasat clienții spre aeronavă, răspunsul va fi - zero”, a spus șeful adjunct al Aeroportului Internațional Chișinău.

Publicitate

Chiar și așa, Vozian spune că la tarifele precedente prețurile de utilizare a automobilelor de lux din posesia Avia Invest sunt destul de usturătoare:

„La tarifele vechi, prețul de închiriere a unei asemenea mașini era destul de înalt - în jur de 5.000 de lei pentru câteva zeci de secunde până la aeronavă. Cine procură serviciul de transport cu un automobil de lux, evident că logic era să traverseze și prin VIP. Achita VIP-ul suplimentar, achita serviciile de „senator”. Acest serviciu era în jur 5.000 de lei. Noi trebuie să revizuim tarifele pentru că, de principiu, toata tarifele pe care noi le aprobăm trebuie să fie justificate din punct de vedere al bazei de cost”.

AGORA amintește că, începând cu anul 2013, Aeroportului Internațional Chișinău a ajuns, în baza unui contract de parteneriat public-privat, în gestiunea unei companii, condusă de oligarhul Ilan Șor. Compania Avia Invest s-a angajat ca, în următorii 49 de ani, să investească circa 250 de milioane de euro în modernizarea aeroportului. 

În 2020 Agenția Proprietății Publice a desființat retroactiv contractul de concesiune încheiat cu Avia Invest. În noiembrie 2022, magistrații de la Curtea de Apel Chișinău hotărăsc că aeroportul revine în gestiunea statului. De cealaltă parte, compania concesionară spune că decizia ar fi una ilegală, luată sub presiune politică şi afirmă că o va ataca la Curtea Supremă de Justiție.

La 27 martie, în baza unui ordin al Agenției Proprietăți Publice, începe preluarea oficială a activelor aeroportului. Ulterior, președinta Maia Sandu avea să declare că în cei 9 ani de concesionare statul ar fi pierdut 1,6 miliarde de lei.


Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal