Ultima oră! Președinta Maia Sandu se adresează cetățenilor: Convocăm Adunarea Națională „Moldova Europeană” la Chișinău

Ultima oră! Președinta Maia Sandu se adresează cetățenilor: Convocăm Adunarea Națională „Moldova Europeană” la Chișinău

La 21 mai, în Piața Marii Adunări Naționale se va desfășura Adunarea Națională „Moldova Europeană”. Anunțul a fost făcut de președinta țării Maia Sandu. „A venit timpul să arătăm că suntem popor stăpân în casa sa”, a declarat șefa țării într-o adresare către popor.

Irina Soltan

Moldova se află în prezent într-un moment de răspântie. Ce se va întâmpla cu țara noastră și cu viitorul copiilor noștri depinde acum de puterea poporului nostru de a spune lumii clar ce vrem. Este decisiv să ne ținem împreună pe aceeași cale și s-o spunem fără ocolișuri - Moldova va izbuti!

Moldova, la fel ca alte țări europene, plătește un preț enorm pentru războiul fără sens declanșat de Rusia în Ucraina. Sute de oameni nevinovați sunt loviți de bombe. Milioane de oameni au pierdut ce aveau și sunt în pribegie. Rusia continuă un război inuman împotriva unui vecin pașnic. 

Viața fiecărui om a devenit mai scumpă și mai neliniștită după 24 februarie. Avem în țară persoane care ne amenință cu război. Noi am făcut totul ca să protejăm oamenii. Am acționat ca să asigurăm pacea și stabilitatea”, a spus Maia Sandu.

„Banii murdari care au finanțat destabilizarea, continuă să curgă. Sunt oameni care se uită în Ucraina și se bucură de ce se întâmplă acolo. Sunt gata să vadă casa părintească lovită de bombe doar ca să mai fure. O grupare și-a propus să blocheze calea noastră europeană. 

S-ar părea că aceste grupări care vor să ne distrugă pacea țipă mai tare decât se aude vocea poporului. Oamenii se uită cum o mână de corupți vor să ne fure viitorul. Europa și lumea e cu ochii pe noi. Mulți cred în mod eronat că cetățenii sunt indiferenți și nu iau atitudine. 

Eu vă îndemn ca să ne manifestăm ca popor decizia clară de a fi parte a familiei europene. Vă îndemn să le explicăm celor care au dubii că deciziile viitorului se iau în R. Moldova. A venit timpul să arătăm că suntem popor stăpân în casa sa. A venit timpul ca cei din est și vest să vadă că suntem uniți și curajoși. 

Am lansat inițiativa de a convoca o adunare la Chișinău a cetățenilor. Adunarea Națională „Moldova Europeană” va fi la 21 mai în Piața Marii Adunări Naționale”, a spus președinta.

AGORA menționează că, pe 3 martie 2022, Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană. Moment care a fost țintit încă din 1994, dar care a oscilat asemenea unei cardiograme, doar că în acest caz, orice cădere și abatere de la planul inițial era taxată cu ani de așteptare, de disensiuni politice și pagube pe mai multe planuri. Statutul de țară candidat reprezintă o etapă intermediară pe calea aderării la Uniunea Europeană. Iar următoarele etape pe care trebuie să le parcurgă R. Moldova sunt și mai responsabile Astfel, rămâne întrebarea „cât suntem noi de pregătiți pentru a trăi într-o țară europeană?”.

Vezi și: Experiența de aderare a R. Moldova la UE devine mai matură cu un an

Menționăm că anterior președinta Maia Sandu a mai folosit formatul adresării oficiale către popor. Șefa statului a vorbit poporului în perioada pandemiei de COVID-19 când a îndemnat cetățenii să respecte măsurile de prevenție în infecția COVID.

AGORA menționează că adresările președinților către popor, deși în linii mari se rezumă la tradiționalele mesaje cu ocazia unor importante sărbători, pot apărea și în situații excepționale. De obicei, este vorba de perioade de criză sau pericole majore ce afectează siguranța statului și a societății, fapt pentru care scopul acestor mesaje, de multe ori, se rezumă la a fi unul de a unifica întreaga societate în jurul misiunii de depășire a obstacolului enunțat.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal