Creditarea nebancară va fi supravegheată de BNM. Care este scopul deciziei și ce schimbări va aduce
Creditarea nebancară din Republica Moldova va fi supravegheată de Banca Națională a Moldovei. Prevederea intră în vigoare de la 1 iulie 2023 și se va extinde și asupra sectorului de asigurări preluate de la Comisia Națională a Pieței Financiare. Declarații în acest sens au fost făcute de viceguvernatorul BNM, Constantin Șchendra, în cadrul unui interviu pentru IPN.
・ Mardari Irina
Constantin Șchendra a precizat că noua lege a fost adoptată în urma mai multor recomandări ale Fondului Monetar Internațional. Viceguvernatorul BNM susține că schimbările pe care le-a făcut BNM în ultimii ani în domeniul supravegherii bancare ar trebui transferate și în alte domenii.
„ Noi privim la acest proces ca la o oportunitate pentru optimizarea procesului de supraveghere și pentru consolidarea capacităților BNM. Vom pune accent pe dezvoltarea de noi competențe și pe organizarea unui proces eficient de supraveghere, dar vom ține cont și de profilul fiecărei entități noi supravegheate, de riscurile ce vor fi identificate în cazul fiecăreia”, a spus Șchendra pentru IPN.
După ce legea va intra în vigoare, BNM va pune accent pe guvernanța corporativă sănătoasă și va monitoriza fortificarea funcțiilor de control intern în fiecare entitate pentru o mai bună responsabilitate publică.
Viceguvernatorul BNM a mai spus că practica ratelor dobânzilor și a comisioanelor exagerate precum și informarea neadecvată a consumatorilor cu privire la acestea trebuie să înceteze:
„ Deciziile trebuie să devină mai transparente și sigure pentru consumatori, iar portofoliile de creditare - mai de calitate. După preluarea atribuțiilor de supraveghere, BNM va face eforturi pentru o verificare eficientă a respectării acestor rigori de către participanții la piața creditării nebancare”.
AGORA precizează că sectorul bancar include băncile comerciale licențiate, 11 la număr în țara noastră. Acestea sunt supravegheate de Banca Națională a Moldovei. Din sectorul nebancar fac parte societățile de investiții – companiile de asigurări, organizațiile de creditare nebancară, asociațiile de economii și împrumut și altele. În prezent instituția care se ocupă de supravegherea sectorului nebancar este Comisia Națională a Pieții Financiare.