Nicolae Furtună, despre vaccinări în R. Moldova: Un nou plan de imunizare națională pe ultima sută de metri și un total de peste 1,8 mld de doze administrate în 2022 (INTERVIU VIDEO)

Nicolae Furtună, despre vaccinări în R. Moldova: Un nou plan de imunizare națională pe ultima sută de metri și un total de peste 1,8 mld de doze administrate în 2022 (INTERVIU VIDEO)

R. Moldova va avea în curând un nou Plan Național de Imunizări. Proiectul, al șaselea în istoria țării, urmează curând să fie aprobat de Cabinetul de miniștri. Aceasta este doar una dintre noutățile comunicate de Nicolae Furtună, șef Direcție prevenirea și controlul bolilor transmisibile, din cadrul ANSP, într-un interviu pentru AGORA. În discuții aflăm cât de receptivă este populația în prezent față de vaccinări, aflăm ce boli au fost eliminate datorită imunizării, ce efect are vaccinul peste ani - prevenția bolilor cronice și a cancerului - și de ce „vaccinurile sunt victimele propriului succes”.

Irina Soltan

Suntem la al 6-lea Program Național de Imunizări. Primul program a fost implementat în 1994 și de atunci R. Moldova a implementat 5 programe de imunizări. Ultimul program a fost aprobat în 2016, iar acum în 2023 se află pe ultima sută de metri aprobarea noului program.

Autor: Nicolae Furtună

Publicitate

Aceasta este prima noutate din domeniul imunizării în R. Moldova. Tot de la Nicolae Furtună aflăm cum decurge acum procesul de vaccinare.

De exemplu, potrivit specialistului, în cadrul campaniilor de vaccinare a copiilor, în prezent, încă se practică imunizarea în cadrul instituțiilor de învățământ. Deopotrivă se întâmplă și vaccinarea cu programare prealabilă la medicul de familie. Însă, accentul se pune pe consimțământul părintelui. Or, spune Nicolae Furtună, în contextul miturilor care vehiculează, este important ca părintele să vadă personal cum decurge întreg procesul.

La fel, aflăm în discuția din studioul AGORA că există vaccinuri care au fost eliminate și nu se mai administrează. Un exemplu este vaccinul împotriva variolei. La fel, aflăm că următorul obiectiv, cu referire la țintele mondiale în domeniul imunizării, este eliminarea poliomelitei la nivel global.

Nicolae Furtună mai remarcă faptul că vaccinarea înseamnă și prevenția bolilor cronice. Astfel, datorită vaccinării împotriva hepatitei, de exemplu, vor fi prevenite afecțiuni cum ar fi cancerul hepatic sau ciroza.

Specialistul ține să spulbere unul dintre cele mai vehiculate mituri legate de imunizări

Țara producătoare de vaccinuri nu are nici-o relevanță. Noi am lucrat cu diferiți producători. R. Moldova achiziționează vaccinuri nu prin licitații interne. Acestea se petrec de UNICEF. Noi la sfârșit de an prezentăm către UNICEF necesitățile de vaccin. Ei petrec licitații internaționale și au o regulă de aur - toate licitațiile pe care le petrec sunt precalificate de OMS. Probleme cu calitatea până acum nu am avut.

Autor: Nicolae Furtună

La fel, Furtună menționează că doar anul trecut, în R. Moldova, per total s-au administrat 1,82 milioane de doze de vaccin. În rezultat, au fost doar 62 de evenimente adverse post imunizare, dintre care niciunul nu este grav. Mai mult, cifra este în descrește comparativ cu anul trecut când au fost 146 de evenimente adverse.

O altă noutate în domeniul imunizării sunt vaccinurile combinate. O parte dintre acestea deja se utilizează, cum ar fi combinația rujeolă+rubeolă+oreion. Astfel, la vârsta de 24 de luni copilului i se administrează simultan prin vaccinuri combinate 8 antigeni. Nicolae Furtună afirmă că acest lucru nu influențează în nicio formă riscul de evenimente adverse post imunizare.

Mai multe noutăți aflăm în interviu. Iată subiectele abordate care pot fi accesate pentru urmărire la minutul indicat:

Min. 1.00 - Noul program național de imunizare

Min. 8.20 - Vaccinul care a fost eliminat definitiv - cel al variolei. Următorul obiectiv

Min. 15.15 - Țara de origine a vaccinurilor. Contează sau nu unde sunt produse vaccinurile?

Min. 18.25 - Total vaccinuri administrate în țară în ultimul an și evenimentele post-vaccinale

Min. 19.40 - Ca să reducem număr de vizite la medic sunt gândite și dezvoltate combinații de vaccinuri administrate într-o doză.

Min. 21.28 - E nevoie sau nu de pregătire înainte de vaccinare?

Min. 28.40 - Vaccinurile opționale și asigurarea cu vaccin anti-gripal: „Există mutația virusului gripal și OMS vine în fiecare an cu recomandări despre componența vaccinului pentru următorul sezon”

Min. 33.10 - Vaccinarea anti-gripală la femeile gravide: „Femeile gravide sunt vulnerabile la această infecție. Este indicată imunizarea inclusiv în sarcină. Au fost cazuri de deces”.

Min 37.30 - Imunizarea anti-COVID. „Nu am învățat nimic din această pandemie”

Min. 42.10 „Vaccinurile sunt victimele propriului succes”. Rata scăzută a imunizării printre copii. Situația din Transnistria.

Min. 48.00 - Virusul SarsCov2 ar putea deveni infecție sezonieră? Cum s-ar putea administra vaccinul și eventualul preparat combinat anti gripă+Covid.

Min. 52.00 - Vaccinarea anti-COVID la copii de la 12 ani. Practica internațională și posibile ajustări în țara noastră.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal